Friday, December 16, 2011

My 1st Autobioraphy


Become part of the education system in this country is extremely important to me. It is crucial because it can teach me to be a people who understand the needs of society. I am grateful to gain experience as an educator even in a very short period of time. However, having set foot in this field, I think the knowledge that there is still insufficient.

My name is Luqman Bin Abd Hakim and I am 25 years old. My hobby is hiking, enjoy nature, camping and fishing. It is my passionate to enjoying nature because it could bring the sense of awareness about what is happening around us. It also helps me reviewing things I have done, and how to improve myself.

My father, Abd Hakim Hj Jaafar is a great father. He taught me a lot about life. His had deeply interest in automotive. He had ride a lot of big bike such as Ducati, Honda Fire blade and Kawasaki. As I grew up, I had shared the passion. Now, I am using 600 type cc bike. What is so special about riding big bike is it helps me to focus in everything I do. With the speed of 180 kilometers per hour, focus turn out to be the safety issue as we put life on the spinning wheel.

I had an awesome mother. Her name is Zainab Zainuddin. She loves to do businesses as she had a business minded. She had a specialty as she could add values to an antiques, before sells it. My mother is also a great tailor. She used to sewing in her leisure. She had inspired me a lot with her vision.

I have two siblings. Arif is the second while my youngest brother called Bukhari. Ariff love to have an exotic pet such as Tarantula, Asian scorpion, sugar glider, ball phyten species snake, and an Amazon frog. He had decoration specialties as he could locate furniture and antiques at the right places in the house. Currently, he works at construction companies as he willing to learn on how to draw building plan.

Bukhari, my youngest brother is still continuing his study in Plantation field. He loves to grow plants such as chili, lemon grass, pandan leaves and much more. My youngest brother and I also share the same hobby that is fishing. However, he has a different stance in resolving a matter and it is always fluctuate with mine. This is the reason why my family looks unique and differs from others.

Before entering the education line, I tried to develop my own business. I involve in aquaculture industry. I learn it hard way as I face difficulties in finding a supplier of Siakap fry and Tiger Prawn.  The industry is manipulated by Chinese and it troubles me in trading aquaculture goods. However, it gave me a lesson that an operation of business is not easy as we thought.

I also had experience working in pharmaceutical industry for five years. I did serves Hospital Putrajaya and Kolej Shah Putra in Kuantan, Pahang when I work as marketing executive; supplying medical stuff and laboratory equipment. What I gain is the information about drugs and medicine. I found it interesting to stick with this industry because the expansion of technology helps human being face and fight diseases.

Because I had a business background in my family’s history, my mother taught me on how to find my own pocket money. Since the age of thirteen, I sell sweets in school. When comes Ramadhan, my brother and I took part in Bazaar Ramadhan; selling food for breakfasting. Usually, I make Popiah, Masalawadeh and Sardin Roll.

The experience I had makes me growing up with passion and courage to face challenging world. I believe in whatever I am doing. My past had taught me to be creative and leaves my life head on. Also, I learn to be a part of society. I notice that challenges require skill and strength to overcome it. As time pass by, I realize that knowledge is powerful tools as it could help human being face issues and problem and also could reflect our behavior in today’s living. And here I am, standing by my own, creating my own path, writing my destiny.

Friday, November 18, 2011

its all about something....

When we did talk about marketing,
there is always something,
your face comes bothering,
when I though it was nothing...

It always about something,
when I recall the peace U bring,
thus make me wondering,
the reason why this is happening....

Oh marketing, marketing, marketing,
I would love to always singing,
unfortunately when comes the morning,
I notice it just not more then a dreaming...

When U're the subject I am thinking,
it is true and I am not lying,
U were my everything,
and it is always something...

and all of the sudden it was happening,
U are the one I am losing,
makes my life suffering,
God helps me, Im crying...

Saturday, November 12, 2011

~~Rancangan~~

Dah setaun lebih dah aku ada blog rupa2nya. hurmmm....imbas2 balik, dah macam2 kisah aku tempoh. Hari nie, idop aku susah cket sampai kadang2 aku bnyk kali terfikir, betol ke jalan yang aku pilih nie? Duit mmg isu besar. Tp aku ber tekad untuk cuba sedaya upaya bantu family aku. Harap2 semuanya ok.

Dalam saat2 mcm nie jugak laa aku mula teringat kat anda. Kalaulah bukan dengan kata2 bodoh tu dl, forsure kita x jd mcm nie...hurmm...di perbetolkan. Aku...bukan kita. Rindu sgt2 kat dia. cara dia ketawa, mengusik, terkena. Dia sengal n matang. Dan jugak setia. Tu yang paling susah nak jumpa zaman sekarang nie. Aduhai.

Aku nak sambung belajar. Aku x nak susah. Aku nak cari hidup aku yang dl. Harap2 sumenye akan aku jumpe time further master t. Sabar cket hari je lagi.

Aku dah jauh dengan farah. Xtau dia marah aku ape..x larat dah...tp still aku nak jugak kdg2 gatal2 tgn msg dia...hurmmm 

Friday, October 28, 2011

~~Mencari Yg Pasti~~

Jiwa kacau? Biasalaa...yup...thats me theoretically. Aku mmg mcm tu. Xpernah lekang dengan masalah. Sampaikan member2 degree aku kata, pakman jiwa kacau. hehe. Miss my dearest friends mr zahid n mr hikmi hakim...miss my jalan jiwa kacau n also all those time we did spend.

Alhamdulillah, sekarang aku dah pon bergelar lecturer. Apa yang perlu aku buat, cuma fokus pada kerjaya, n try to hit a target. I had mission n vision. Insyaallah, kalau diijinkan. Cuma, mungkin aku di sini untuk 6 bulan aje. Tp kalau boleh try laa setaun. Post dlm Proton tu mcm menarik je. Gaji pon masyuuukkkk.

Yup, I am not single. Not anymore. Tapi tu lah. Jodoh sume tu ketentuan Allah. Ada, ada lah utk aku. Xde nak wat mcmane. Try tgk dl, if she could allow changes in her self. Sebab aku yakin, tugas sebagai pendidik bukan hanya sebagai karier. It is passion. Something that I believe in me myself. Lagipon, 2 taun lagi. Still, I love U.

Macam2 dah aku cuba untuk lupakan yang lama. Share ngan dearest friends. Get me my self into new environment. But some story could not been deleted as simple as we could ever imagine! Aku igt dlm next month, aku nak sambung study. For a better future. Buat part time. Lagi best kot.

Nak tau aku jiwa kacau ke x...senang je...kalau aku mula enjoy pegang kuali, mengemas n makan dengan kadar yang banyak, yup, I am in deep stress. Somehow, aku start enjoying this new world. Aku dah rasa mcm rumah nie n hidup aku yang baru nie sebahagian dari tanggungjawab. Try lah. Rumah nko nak. Keta nko aim. Tp x berusaha, mcmane nak dpt.

Just so she know....I did hoping the changes. I am waiting. Perkara lama tu, biakan berlalu. Sampai bila kita perlu berbohong? Soalnya, mudah je....mcmane kalau kita yang buat salah? Bukan kah kita jugak mengharapkan supaya org lain memaafkan kita? So, ubah lah. The world does not change if we could not bring changes in our self? My dear B, life does not allow us to play role easily. We should be a part of society. Till then, we could not ever find our self. Mudah je nak sesat, tp x mudah untuk menjadi benar. Im counting on U my dear. N...I am waiting...for sure...love U n always...

*ps- I miss my yellow big ride machine!

Tuesday, October 18, 2011

~~Senyum~~

Imbas kembali saat2 aku mula2 melangkah kaki ke UNIKOP sebagai lecturer business, aku seringkali tertawa sendirian. Manakan tidaknya. Aku tak ubah seperti seorang yang skeema yang bangun pukul 5.30 pagi untuk ke kolej dan bersiap2 untuk mengajar. Rupa2nya, environment di sini tidak seperti sangkaan ku. Lecturer lelaki disini, walaupun ada pelbagai watak dan gaya, semuanya unite belaka. Saling bantu membantu.

Hampir 5 bulan juga aku disini. Kadang-kala, teringat juga aku saat2 aku mahu dengan teruknya melupakan kisah silam. Dan akhirnya, dengan mereka2 ini jugalah aku temui sebuah senyuman.Helmi, Wan, Tahir, Azam, Hanafi, Sufian, Syah dan Nelson.....gelagat mereka sangat melucukan bila dirumah.

Disini jugalah aku mula kembali aktif memancing. Sebabnya, hampir mejoriti staff disini kaki pancing. Pantang ada masa terluang, kesempatan wang dan kemahuan, pastinya kami akan pergi menjadi nelayan joran sebatang. Dan hampir selalunya, akulah yang mempengaruhi keputusan mereka.

Disini juga aku seringkali berkongsi ilmu dan berdebat mengenai perkarsa yang aku suka; automotif. Aku ingat lagi bila aku dan tahir mencari2 spring sport untuk gen2 Tahir gara2 mahu layan corner. Juga apabila berdebat dengaan Wan mengenai aksesories dan gajet2 kereta.

Aku perlu berterima kasih juga kepada Azam dan Syah kerana buat pertama kalinya aku bertugas sebagai emcee yang tah pape untuk malam sambutan aidilfitri anjuran bersama kelab kebajikan kolej dan ahli jawatan kuasa kolej. Walaupun mulanya aku sedikit keberatan, tapi tugasan itu membuatkan aku dikenali oleh staff2 lama. Ianya juga satu kepuasan peribadi bila ramai orang yang telah kenal diri anda sedangkan anda baru beberapa bulan bertugas.

Buat masa ini aku gembira disini. Memasak hampir setiap malam dengan tahir, makan beramai2 dengan budak2 rumah dan melepak merata2 bila xda kerja.

Thursday, October 6, 2011

~~Warkah Untuk Anda~~

Semuanya hampir2 saja terurai. Yang kabur diperjelaskankan, yang terselindung diperlihatkan. Aku tahu yang sebenarnya. Dan berdiam diri itu bukanlah bermakna aku lemah. Cuma menunggu masa yang sesuai untuk sebuah serang balas.

Sedarlah wahai insan, hidup ini umpama roda. Adakalanya apa yang kita lakukan, hanya untuk kebinasaan diri. Kiranya kita boleh, mengapa tidak org lain? Mungkin engkau rasa terlepas, dan mungkin hanya untuk seketika...siapa tahu?

Aku bukan x pernah muda. Dan aku x bodoh. Peluang ke dua mungkin hanya sebuah perangkap. Semuanya sudah dirancang. Sebab aku x bodoh.Watak itu pernah aku lakonkan. Jiwanya pernah aku selami. Alasan apa lagi yang mampu diutarakan?

Wahai insan, nafsu bukanlah sebuah pegangan. Paras rupa x pernah jadi ukuran. Yang penting adalah budi pekerti. Aku bukanlah seseorang. Tapi aku cukup gagah untuk menangkis sebuah serangan. Untuk itu, persiapkanlah diri kamu. Akan anda rasai itu.

Sedarlah. Aku sedang memperkemaskan diri. Melengkapkan kembali dengan jurus2 duniawi yang telah lama aku tinggalkan. Tempoh sepurnama ini, segalanya akan berubah. Itu janji aku untuk dirimu. Maka dengan itu, aku mengalu-alukan ketibaan mu dalam dunia sebenar sebuah permainan. Bersedialah untuk sebuah pementasan.................

Sunday, September 18, 2011

~~Ketentuan~~

Aku agak kurang pasti apa yang aku buat nie betol atau salah. Terlalu lama aku pikirkan. Terlalu berat untuk aku tanggung. Siapakah sebenarnya diantara mereka? Aku rasakan, aku telah tersilap perhitungan. Terlampau banyak yang aku perlu ubah. Kenapa ini jalan yang aku pilih sedangkan banyak lagi jalan yang masih belum aku pertimbangkan. Berat sungguh semua ini. X sangka ianya berlaku. Seikhlas hati aku katakan, aku tiada perasaan. Hanya mahu berkongsi cerita. Tp kenapa ini yang berlaku?

Hanya yang mampu aku lakukan, sekali lagi-fokus pada kerjaya. Aku punyai misi. Kewangan sepatutnya bukanlah penghalang. Aku akan cuba.

Tp, sejarah lama x mungkin dapat diubah. Adakalanya, ia menerjah ke dalam ruang ingatan. Rindu....Untuk beberapa pertemuan selepas berakhir segalanya, aku turut akui ia masih bersisa. Pahit untuk ditelan, payah untuk dibuang. Adakalanya juga aku seperti mengharap sesuatu yang mustahil. Yang sudah pastinya bukan mudah untuk dijelmakan kepada realiti......

p.s.-I Love U

Sunday, September 4, 2011

~~Rindu Maha Dewa~~

Pergh....awal gle aku bangun hari nie...sume gara2 sakit gigi terlampau yang aku alami nie, bertambah dengan rasa rindu kat dia. There is always something special bout her. I've been thinking bout her all day long. It is always bout her. Xtau laa kenape. Slalu jerk jadi. Mlm td, lepas je aku telan 4 bijik panadol, 2 bijik muscle pain killer, tros mamai x hengat!. Dengan x disedari, aku terus berkhayal pasal dia. Adoi.

Ingat lagi aku awal taun hari tu. 12 februari 2011. A day before my birth day. Kami celeb kat sungai. Dia bagi aku hadiah. Xde 1 hari pon sampai hari nie aku x sentuh hadiah tu. Wallet tu, hari2 setiap mlm aku pelok kot. Tali pinggang tu pulak, setiapkali ape urusan pon aku pakai. Pen, jangan cite laa...mmg stiap masa jerk terselit kat poket. Beverley Hills Club.

Bukan takat2 tu jerk. Pernah dulu aku niatkan nak bagi dia toto dari siam. Mmg aku beli khas untuk dia. King size. Tp ape boleh buat. Xde jodoh. Simpan laa aku benda tu ateh almari. Asal terjaga je tgh mlm, mesti pandang toto tu n tringat kat dia. Kdg2, aku sendiri tertanya2, perluke aku buang sume barang nie untuk buang jejauh kenangan aku dengan dia.hurmmm~~~~

Aku igt lagi, stiap kali cite pasal anak, pasal kawen, dia akan ketawa gle2...mmg x hengat nyer die berdekah. Rindu betoi kat dia. X pasti laa plak dia pon rasa mcm tu. Tp aku rasa x....kot....aku rasa jugak la, mimpi2 nie ada kaitan dengan doa2 dia setiap hari. Sebab dia bukan jenis org yang tinggal solat. Kebiasaanyalah, Allah akan permudahkan urusan org2 mcm nie. So, aku yakin lepas aku taip sms bodoh ari tu, dia sedih jugak kot. Sedih tahap dewa. But I know she's gonabe ok... she's strong.

N Ill be missing her....every minutes is always bout her. Hurmmmmmm.............

Friday, September 2, 2011

~~YAMAHA FZ6R + Karak Highway~~

Walaweh...walaupon patik nie baru biginer,tp rasanya pengalaman yang ada nie boleh aa kot kita share2. Kata org, sharing is caring...kot... Bagi kaki moto, ape pendapat korg karak hiway?ade cket syok la kot kan. Nie pendapat aku. X sume moto sesuai layan lepeh kat situ. Masa aku pakai Er-6n dl, x berapa berani layan...walaypon tgh hari panas gle tu. Paling laju pon, 100 km/j jerk. Tayar time tu guna batlax.

Itu sebelum aku guna FZ6R. Moto spesis nie, ringan dan sgt senang mau layan corner. Semalam, aku ngan famili ke gambang. Aku angkot adik aku nek moto, family aku pakai keta aku. Dekat2 area srijaya, sebab terlampau senang corner, aku hampir2 pelok moto dlm parit. Terbang jugak laa kami. Puas aku pk2 kenape. Rupa2nya, moto nie mmg di design kan untuk layan corner. So, kalau amek corner x sesuai dgn laju, anda akan terover corner!!

So, balik ke shah alam td, aku cube laa buktikan teori aku. Hasilnya, aku amek selekoh dengan range laju 100-150km/j. Mmg stylo abis...
Jarak tebing tayar dengan kesan lap= 1 ibu jari....

Tapi, untuk memantapkan cornering, size tayar 180 sgt best. Cuma, untuk men pickup, kurang cket laa...Aku pakai 160 standed mended dari kilang brand danlop. Taya nie pon ok gak...tp lupe nak catat siri dia...adoi


Yamaha FZ6R nie, sgt ringan sampai bila halaju mencecah 120 km/j dan keatas, terdapat sedikit gegaran pada kaki. Walau apepon, moto nie mmg best sbb stakat men pickup, ley kejar cbr 1000 aka fireblade.=)

cume yang x bestnya, standard high dari kilang sgt rendah. nek berdua, lampu x suluh jalan dah...langga bump pon sangkot ekzos...abis two bro aku...

~~Always Something....~~

Wow...lama x update blog...punya laa lama sampai blog pon dah berwajah baru. Adoi alamaknye! Hurmm...mcm2 kisah nak cerita. Tp xtau mana mau mule...

Semenjak bergelar pengajar nie, aku rasa aku semakin berguna. Mana tak nya, semuanya aku yang buat keputusan. Bagus jugaklaa..atleast dia mengajar aku mcmane nak membuat keputusan. Salah buat, semua pandang serong. Ok laa tu. Dan oleh kerana aku dah kembali menjadi pekerja, banyak benda yang aku perlu rancang. Aku pk2, sementara menunggu dia , ada laa masa aku kumpol duit. 2-3 taun x lama. Sementara tu, duit yang aku kumpol tu aku rasa aku nak caromkan. So by the time sampai serunya, x yah laa terhegeh2 g CIMB ke Agro ke pinjam al meminjam. kan....Dan aku rasa aku nak mula ujung taun nie. Kenapa ujung taun? Aha, =)....nampak2 gaya nya aku mcm dpt xtra duit jerk start ujung2 taun.


Lama jugak aku x balik kuantan. Ble dtg sini, jumpe pakcik aku yang lama dah x balik kampong. Banyak dah dia berubah semenjak dapat bini baru. Kalau dulu, dia ngan bini lama dia, mcm kena ikat. Nak kemana pon x leh. Dah laa mcm tu. Sombong nak mampos ngan sedare2. Kalau cun xpe lah kan...Alhamdulillah dia dpt bini baru nie. SGT OK! Tp ye lah, life's always surprising kan kan kan...


Bulan nie jugak aku start baya bulan2 moto legend aku tu.. Dah la gaji kecik. Nasib bek banyak wet tepi. Pun lagi 1 nasebek, nko tu moto 600cc. Dapat laa gak aku melayan jiwa yang lara ini-LEPAS NIE SEDIALAA NKO DUIT BANYAK2...SERVIS MOTO RM300++, TAYA KALAU BOTAK DEPAN BLAKANG=1K!!


Aha, nie jugak cirita jiwa cirita cinta laa kawan. Sememangnya, aku akui yang aku dah kembali tergolek terjatuh cinta lagi(petuih!!!). Tp aku x nak buat kata putus. Dia akan dengan hidup dia dahulu, then baru buat keputusan. She's notice yang aku ada hati ngan dia. Tp kdg2, kita kena biarkan dahulu. Kalau ade rejeki, xkemana kot...amin~~


Hurmm...sentap jap... sememangnya aku masih ada hati ngan dia. Cant handle it. Cant face this kind of reality. Kadang2, ble dok menung sensorang, aku tgk gamba2 lama. Rindu kat die punye senyum. Rindu kat telatah selambek dia. Tang mengong2 tu, aduhai. Ble nampak dia online, standby je jari aku kat "enter" nak tekan. But I did not have enough courage tok buzz dia..hurmm...Tp aku dah tekadkan hasrat, bulatkan hati. She's just not in to me. So, wat pe nak terhegeh2. Stakat .......hurmm...yang pasti, I miss her. N still.


Kawan2 umah aku pon ada yang nak kua. hurmm, agak sentap jugak laa kan. Dorg banyak tolong aku. Kalau dok nengok aku cam shot 1 wayar kepala je, jiwa kacau jerk, mule laa dorg wat hal. Buat aku gelak je. Thanks guys. hurmmm...rasa mcm nak menung2 jerk lagi...Smalam adik2 aku dua org tu bertumbuk tepi jalan. Aku pun join sbb nak leraikan. Baru aku sedar, sekejap betoi masa berjalan. Baru semalam rasanya aku merengek nak main bunga api kat ayah aku. Baru semalam rasanya aku study sensorang kat swak sambil bertemankan rasa sunyi. Baru semalam rasanya aku berkenalan, bahagia n ketawa bila dapat dia. Rupanya hal tu......dah berpuluh taun berlalu...adoi~~~

Wednesday, August 17, 2011

~~Its My Life~~

Pada umor 25 tahun, rasanya dah sampai masanya aku mula rancang masa depan. Rancang untuk kehidupan peribadi, rumahtangga, kehidupan ayah, ibu dan adik2. Tp mana permulaan yang sesuai? Apa jalan yang terbaik?

Kehidupan di alam kolej sebagai lecturer banyak memberi aku erti kehidupan. Bergaul dengan rakan2 yang sangat istimewa, punyai kelebihan tersendiri, imej, identiti dan kekuatan yang tersendiri telah banyak mendedahkan aku kepada cara utk merencana kehidupan.

Persoalanya, pelaburan emas komuditi kah ataupun Amanah Saham Nasional? Kedua2nya mampu memberi keadaan yang berbeza. Ada pro n kontra. Untuk tempoh 25 tahun akan datang, mungkin aku selesa. mungkin dlam masa 10 tahun akan datang aku mampu urus perkahwinan aku dan adik2 aku sendiri dan bebas hutang.

X perlu lah menjadi kaya. Cukup sekadar, selesa dan berkemampuan. Cukup kalau ada 2-3 bijik rumah, sebuah honda civic 2.0 dan sebuah motosikal berkuasa tinggi. Walaubagaimanapun, aku harus bermula sekarang.Cuma perlu bertahan setahun sahaja lagi. Semoga Allah membantu org2 yang sukar. Amin~~

Thursday, August 11, 2011

~~Aku Faham~~

Aku rasa, aku dah pon di beri hint yang sgt aku nanti2kan. Selalu aku tertanya2, berpeluangkah aku? Akhirnya, petang td aku rasa inilah petunjuk yang aku perlukan. Untuk aku putuskan arah mana perlu aku hala.

Tp, masalahnya, aku rasa buat masa nie aku ok. Dapat teruskan hidup. Dengan kekuatan yang ada la nie, aku teruskan langkah. Kadang2, btl aku rasa sunyi. Tp bertemankan teman jalanan berkuasa tinggi, aku rasa aku dapat lalui benda nie.

Cuma, aku masih serik untuk bermain dengan perasaan. Fobia lagi dengn apa yang aku dah alami. Lalui. Dan aku terkedu tanpa kata bila anda dapat teka dengan benar apa yang sedang aku lalui. Bukan sombong. Cuma aku rasa aku belum cukup bersedia. Buat aku hampir2 beremosi.

Maaf lah aku belum dapat buat keputusan. Sebab aku x nak kehilangan anda bila ssesuatu yang kita rancang x berjalan dengan betol. Aku faham maksud ayat tu. Yup, currently im falling in love with U. Tp anda perlu tahu, kita akan melibatkan perasaan org lain. aku x nak ada yang akan kecewa nanti.

Aku tau apa yang anda maksudkan. Tp, maaflah, aku x bersedia untuk jawab benda yang datang tanpa dirancang. Maybe, dengan sedikit masa, aku akan dapat kuatkan semangat dan sambut tangan anda. Sabarlah...tuhan lebih mengetahui apa yang di rencanakan Nya.

Saturday, August 6, 2011

~~Menghitung Hari~~

Hari nie sgt best bagi aku sbb aku berbuka dengan kawan2 opis. Yana, G, Fara n adik fara, jgak nama dia Farah. Kami sgt enjoy. Gelak, ketawa, usik mengusik...Aku senang dpt kenal Fara, G Aini n Yana. Tp plg selesa dengan aini n fara...hapy sgt.

Sehinggalah sesi meluahkan perasaan, dimana Fara dan G bercerita tentang apa yang mereka rasa pasal mlm nie. Tiba bab Fara, aku dah x dpt nak senyum sgt. Aini pulak perasan, n tegur. Aduhai. Malu mcm nak terjun masuk dlm jug air coke tu jerk. Siyes aku sentap. Ayat Fara buat aku sedih. Baru aku sedar, cuma tinggal 11 hari je lagi. +_+

Part yang paling sedih bila Fara mention aku n kata, walaupon baru kenal, rasa mcm dah lama kenal. N dia berharap kami xkan putus hubungan. hurrmmm~~~then, dlm msg lagi..hurmmm~~~X dpt aku bayangkan meja depan aku kosong...bila xde orang untuk aku jeling2 lagi. Bila xde siapa nak marah aku bila aku kerut dahi. N bila dah xde siapa untuk aku berkongsi cite bila aku jiwa kacau.

Fara, untuk awak...Sy seronok dapat jumpe awak. Bila tgk awak muncul kat pintu ofis, sambil jeling n tersenyum, lapang rasa dada. Seronok untuk merenung gaya awak. Cara awak...bila keluar...bila awak speking...hurmm~~Masa keluar hari tu, masa awak sejuk, sy rasa mcm nak pegang je tangan awak tu. Tp x boleh kot. Sebab awak ada yang empunya. Sy suke tgk mata awak. Bila awak berfikir...hurmm(sedih lagi)

Xpe laa. Atleast awak pergi sambung belajar. T bawak balik master then tunjuk kat sy k. Miss U laa sis!

Friday, August 5, 2011

~~Omelan X tentu Hala~~

Last2, benda yang aku takot2 dah pon terjadi. Harap2 aku masih dapat kawal lah. Niat aku ikhlas, tp pesan org tua2, buat baik biar berpada2. Berbuat jahat jangan sesekali....kan. Harap2 aku dapat kuatkan iman. Niat aku biar di perkenankan Allah. Namun mcm tu, kalau ditakdirkan pon, apa salahnya. heee~~

Smalam aku g banting. Bersahur 1st time dengan parent aku. Wah wah wah, terharunya. Memula tu aka mlm sebelumnya, aku eksited gle bila dpt kol dari mak aku yang mengatakan dorg dapat/terjumpa kucing hutan. Siyes, aku dah tgk. Pegang. Walaweh. CUTE SGT2~~. Nak bela nak bela~~hurmmm.

Aku jugak dah meronda2 ngan kekasih aku aka FZR6. Best bile org tegk sebab bunyik dia sgt garang. Tp yang x sedap, bila pulas je trottle, handle jadi sgt ringan. So, sangat senang nak dikawal dan x mencabar. Berbanding dengan ER-6n Kawasaki, moto nie sgt mudah untuk melayan selekoh. Kalau main ER, siyes tangan akan berketul2 sebab handle dia berat. Nak main lap pon, kene jaga2. Was pada sentiasa. Tp, Yamaha has awesome looks...hehehe...

Wednesday, August 3, 2011

~~Puasa~~

Ramadhan kali nie x bape nak happy lah. Semuanya sebuk. Mak bapak aku sebuk, adik2 aku sebuk, org tu sebuk, org nie sebuk. Duit pon kering. Siyes duit tinggal RM 60 utk survive bulan nie. Padan muke. Sape suh menyanggup je nak anggkat FZR600 cc...amek nko. Nasib bek moto tu design die cun. Bnyik pon garang. Hurmm~~~

Puasa kali nie pon aku celeb sorg2 jerk. Kadang2 tok ilangkan rasa bosan, lepak ngan dak2 umah. Student aku pon rajin gak mengajak aku kua minum2, lepak2. Tp stakat tu je lah. Keta pon da x bape boleh nak gerak2. Keje, keje dan keje.

Kolam dekat banting dah lama x g tengok. Aku rasa kalau bukan ayah ngan mak aku yang bg support, mmg lama dah aku lupakan sume tu. Haish. Well, hidup kena diteruskan. So, kita kena laa terima hakikat. Aku rasa aku dah boleh berjalan sendiri. Mula dapat lupakan apa terjadi. Alhamdulillah.

Hurmm....lagi sebulan je lagi untuk aku lepak2 ngan farah...hurmmm~~~

Friday, July 29, 2011

~~Stress?~~

Pening secara tiba2, sakit gusi / gigi tiba2, rasa nak demam secara tiba2....benda tu lah aku rasa sekarang. Nasib bek x banyak benda yang aku hadapi. Hurmm...betoi ka aku stress? Aku akui, aku susah nak lepaskan marah. Tp kalau betoi2 marah, siaplaa. Aku pernah balun dashboard keta aku sampai pecah dengan sekali hentak je. Xsure laa plak problem aku ape masa tu. Tp betoika stress?

Menurut Cik FARAH NURHIDAYAH td petang, aku mmg ade tande2 stress. Dari beberapa tanda yang disebut oleh awek cun tu td, ade laa beberapa tanda2 aku stress. Tp xde laa sekronik yang dlm surat kabar tu td. Ape pon, aku sgt terhutang budi kat Farah sebab dia dah banyak bantu aku. Banyak sgt. Bawak aku keluar dari problem aku. Sudi jd tempat aku nak share problem. Tp, siyesly aku sedih sebab dia kejap lagi xde. Lagi sebulan je lg. Sori laa, lately nie sy x dpt nak ada rapat ngan anda.

Sementara benda nie masih panas...aku nak ucap tahniah kat membe aku, Azam yang berjaya menjadikan event dia antara yang terhebat kat UNIKOP. Aku dengan dia banyak sgt persamaan. Budak kampung yang sama2 susah, sama2 berjiwa pelik. Rasa masuk sgt lepak ngan dia. Dan dia jugak lah sebab aku berani try untuk menjadi guru vocal untuk student dia yang buat persembahan mlm td. Tahniah bro! X sabar nak g langkawi!

Walaumcmanepon, sejauhmana aku enjoy life baru aku nie, dengan Farah, Azam,dunia mengajar, dapat moto baru, n mula rapat dengan seseorang tu, still aku x dpt tinggalkan kenangan lama aku jejauh. Rasa nak lagi, tp aku tau kami x serasi. Kalau ade peluang lg pon, rasanya mesti akan jd dimana aku akan rosakkan keadaan lg. Betol kata Farah. Bek aku lupakan dia. jauhkan diri aku. Dan still berdoa semoga Allah sentiasa dekat dengan aku....

*p.s: Sgt seronok bila student yang aku anggap adik2 dengar kata n rapat ngan aku. Kepada Cik Farah, sori x dpt sentiasa ada untuk anda baru2 nie....

Thursday, July 28, 2011

~~Aku Relakan~~

Setiap pertemuan menjanjikan perpisahan. Itu adalah sebuah kenyataan yang hakiki. Bezanya, lambat ataupun cepat. Bersedia atau tidak. Setiap yang bangun, pasti ada jatuhnya. Setiap yang pergi, pasti kembali akhirnya.

Aku sedar segalanya pasti ada balasan. Atas sebab tertentu, aku cuba untuk pergi. Dan masih cuba untuk melangkah pergi. Mungkin tuhan merancang sesuatu yang lebih baik. Jika tidak aku, pastinya dia. Mungkin itulah jawapan yang paling tepat untuk aku singkap tabir kehidupan.

Aku hormati keputusan itu. Aku akui kesalahan diri. Segala2nya mungkin. Segala2nya tak mustahil. Demi masa depan yang lain, aku relakan ianya pergi. Semoga tuhan membantu orang2 yang lemah~~

Tuesday, July 26, 2011

~~Move On~~

Ok...done with those part of nangis2 leleh2 ingos jurai2 bagai. Sampai masanya aku rasa untuk aku teruskan hidup. Jom cite pasal sambung belaja. Amacam? Ade org cite sambung belajar peringkat Sarjana aka MBA aka Master nie akan lebih menyusahkan sebab susah nak dpt koje sebab gaji kene mahal sebab ilmu tinggi sebab....ape daa~~~

Tp, aku rindu nak masuk kelas balik. Rindu nak lepak2 minum2 lepas kelas. Rindu nak dok menganjing lecturer dlm kelas. Rindu lepak meeting mesuarat tingkap ngumpat2 sambil makan char kuew tiaw. Hal2 x tido malam tu laa buat aku rindu. Rindu nak gado2 manja ngan kawan2. Rindu .....segala2nyalah.

Aku rasa x sabar nak tunggu intake seterusnya. Nak tunggu hujung bulan 12 ke bulan 2 mcm tu laa. Dengan penuh debaran menunggu kat belakang daun pindu mengintip posmen yang bagi surat sebelum menyergah dia dan mengharap surat 'URUSAN SRI PADUKA BAGINDA' yang ada logo UiTM. Oh, UiTM di hatiku. Kemudian, bile sedar surat tu surat dari celcom yang dihantar untuk bgtau usage rate phone anda lagi beberapa sen je dari di BAR, tros laju2 lari masuk rumah hentak2 kaki guling2. SUMPAH X COMEL!

Tp, belajar sebenarnya sesuatu yang indah. Sebab, selain dpt ilmu, dapat melobi gaji yang tinggi, dapat bergaul dengan awek seksi ramai kawan baru, kita jugak dapat ape yang org kata strategic advantages berbanding org lain. Walaubagaimanapoun (tetibe teringat kat fauziah gous), aku syak aku nak tarik racun menjerumus bagai segala membe2 alam fantasi aku sebelum nie sambung sekali aa...mau x Kimi sayang?ahaks...Zahid, moh le moh...

Aku jugak syak ini semua tempias dari Fauziah n Farah Nurhidayah n Suhailayani yang berjaya menyambung pelajaran. Su lagi hebat, UK nko...huh...alang2 jiwa berkusut 1000 nie, rasanya nak try apply lah...hehe

~~Lena Yang Panjang~~

Rasa seperti baru terjaga dari lena yang panjang. Wah~~sebunya fikiranku. Kelihatan sebuah dunia serba asing. Dengan rasa janggal aku bangkit. Dengan keanehan aku melangkah. Benar. Aku telah lama terkurung dalam mimpi2 ku sendiri. Sebuah lena yang panjang.

Firasat ku, dunia xkan tertawa tanpa ku. Dunia xkan tersenyum tanpa kelibat ku. X akan menari selincah dahulu. Baru aku sedar, dunia yang aku rasa mustahil tanpa watak ku, kini sedang riang tertawa dan gembira. Ia maju melangkah kehadapan. Meninggalkan jauh kisah2 silam. Jauh. Baru aku sedar, sebuah lena yang panjang.

Untuk seketika, aku lawankan emosi. Untuk beberapa saat, aku kuatkan semangat. Untuk beberapa detik, aku genggam erat harapan. Aku cuba lawan. Telah cuba. Cuba sedaya dan upaya. Sehinggakan aku x mampu lagi. Lalu tersungkur aku kehibaan. Berlutut aku menyembah bumi. Dengan peluh dan keringat dingin, aku menggigil tewas. Baru aku sedar. Ianya jauh dari realiti. Sebuah lena yang panjang.

Dia akan terus tersenyum. Dia akan bebas dari duka. Dia akan terus berjalan mengejar kehidupan. Dia akan berusaha menjadi seseorang. Tak perlu diragui. Tak perlu di gusari. Itulah realitinya. Hakikat yang perlu aku terima. Dari satu sudut, ada suara kegagalan. Yang nyaring bergema meratapi takdir. Namun, disana juga ada sinar kehidupan. Aku perlu pantas belajar. Bangunlah dari sebuah lena yang panjang.

Aku diam tanpa bicara. Menikmati dinginnya sang malam. Melihat keajaiban dunia. Merenung jauh sebuah takdir. Dan sentiasa cuba mengungkap rahsia. Aku perlu belajar menerima kekalahan demi sebuah kehidupan yang mendatang. Aku lepaskan. Aku relakan. Bangkitlah wahai insan hina. Bangkitlah menentang mimpi2 palsu. Dalam sebuah lena yang panjang.

Friday, July 22, 2011

~~Publicity...is it good?~~

Lately nie, aku rasa mcm segan gle2 kot sebab nama aku mcm sume org kenal. UNIKOP nie xde laa besau mane pon...cume 2 blok bangunan je yang ade staff n lecturer. Tp kalau hal2 dlm kelambu mcm; lokman pandai (lebih kepada boleh sebenarnya) memasak, menyanyi sedap, ade keta, n benda2 mcm tu sampai diketahui umum, siyesly malu nyah!

Before this, aku g melawat opis2 deparment lain yang mana secara tetibe beberapa org tu bercakap2; owh....ini ke lokman tuu~~...aduhai...rasa mcm nak terjun diri masuk bakol sampah jerk( kalau muat lah). Reality is, aku lgi suke keep my head down to earth n pegang konsep low profile sebab kalau org lain dah letak expectation yang tinggi, n kita gagal buat sesuatu seperti yang diharapkan, bukankah malu?

Nway, ape yang boleh aku buat masa nie adalah, dok diam2 kat opis, ataupon terus balik bilik.hahaha Segan laa nak lepak2 ngan kawan2 baru. Segan lepas ape yang dah jd kat aku for the last few month. hurmm

Apepon, ape kata lets enjoy the show...haha

*p.s.:janganbercerita banyak sgt ngan kaum hawa, sebab dorg nie internet bergerak nama dia...hehe

Wednesday, July 20, 2011

~~Yesterdays Dream~~

Its been a while since I faced my difficulties. Yesterday was the day that I have been hurt by somebody. I did tried to reach the sky.Tried it with wide open arms. I've done my part. Done it vigorously. But everything went wrong. It is a part of my memories. My histories. I earned my lesson, enough is enough. I need it no more!

Today's coming with new hope. It give me little redemption. At last, somebody throw me a life line. A platform to play my role. Finally I find a way out. Ill try to walk the walk. Ill plan my success. N Ill built my future. The one I could only imagine in yesterdays dream..........

*p.s.-x sure kalau ade sape2 yang faham..hahaha

~~YAMAHA FZ6-600cc~~

Sebab aku dah lama sgt berendam duka dan ayaq mata, n ayah aku pon dah cukup lama dlm tempoh kesusahan melampau, so aku rasa elok kami berdua mencari sebuat pengubat hari yang lara ini. So....
...amacam?cara?hehehe

Mesin tunggangan yang baru nie, walaupon cc die kecik cket dari er-6n kami sblm nie, tp dia adalah mesin 600cc yang mempunyai 4 silinder, dan dicipta untuk menyaingi KAWASAKI Z750-750cc. Hahaha. Could not wait till I C my sweety. Hurmm.

Aku jugak sgt2 gembira bila impreza aku dah boleh digunakan secara sah mulai hari ini. Rasanya, kalau esok xde keje or x keje, la nie gak aku dah OTW g gambang!wuhuhuhuhuhu~~im happy!!!!

Aku jugak rasa, start dari hari nie, cukup2 laa aku mengenang kesah lama. Pegang kuat2 dengan apa yang aku ada. Jaga elok2 ngan apa yang aku dapat. Hurmm. X tau aa anda bace ke x...tp bab org lain api2 kan, biokan je lah dl k. Abaikan dl. Kita kenal2 dl, amek masa...kan...nway, x sabar nak kua 26 nie. Tp x ley aa nak shoping bnyk2 wahai perunding imej. Macamnye duit makin sengkek bila dah ada tanggungjwb nie. :P

*p.s. - kepada mereka yang nak belajar2, aku ada er-6n untuk dijual. Cuma RM 19000 jerk. Dari beli 250cc, tambah bape K lagi dah dpt 650 cc...heee

Tuesday, July 19, 2011

~~Crying Mona Lisa~~

Tanpa aku tau puncanya, aku ase tajuk tu mcm men-sentap2-kan jerk lagi hati aku yang remuk nie. So, amacam? Stylo x ayat tu utk melambangkan kesucian jiwa aku?hahaha. Straight to the point please! AKU RINDU DIA. Sehari jerk baru dia xde. Siyes rindu. Slalunye dia la yang buat aku ok jerk. Sedar atau pon x sedar, aku sememangnye rindu dia.

Dari memule aku masuk aku dah usha jerk dia nie. Bile ade peluang, aku beranikan diri aku tegur. Bila dah kenal2, slalu lak keluar...agak laa. Tp aku rasa aku xde hati kat die kot. Jap2...ape beza xde hati?or admire? atau suke...minat?hurmm. Alah, yang pasti, aku minat cket je laa kat die. Suke lebih2 xde. Dia pon slalu jerk ade time2 aku susah. Boleh kata dia laa yang bawak aku keluar dari lembah kecewa (sajak gle bahasa) untuk sebuah kehidupan realiti. HUH!

Tp lepas aku ade problem ngan kereta aku, aku dah jarang kua ngan dia. Kadang2, nak msg mlm2 takot sgt ganggu masa dia ngan her special one. So diam je lah. Ape yang boleh aku buat cuma, jeling jerk dia kalau dia ada kat ngan aku. hurmm~~~ Bukan sebab dia cun. Cun tu mmg laa. Tp dia dari spesis2 terpelihara nyer org. Well educated, matang sgt2, ada pendirian, dan adalah org pertama yang sangat hebat asingkan hal peribadi ngan kerja. Wa suspek aa lu wahai SIFUK!!

Hurmm~~tp la nie die xde. Org yang selalu igtkan aku pasal jd diri sendiri, pasal cinta, n marah sebab aku deactivate Fb xde selama beberapa hari. Hurmm...aku rasa sebagai menghargai dia, aku nak wat surprise la cket kot. Hurmm...aku bergantung harap kat impreza aku. Semoga die cepat sembuh. So, sebelum dia xde nanti, aku dpt laa lepak2 selalu ngan dia.Harap2 aku ok laa nanti bile dia dah jauh~~hurm.....

Sunday, July 17, 2011

~~Aneh...Aneh~~

Hari nie aku sedikit pelik nape tah aku hangin x tentu pasai. Maybe sebab aku slalu jerk cuba menyekat keinginan aku nak smoking. Sampai2 bile dah sangap sgt2, baru aa kelua cari sekotak. hurmm. Sebab benda tu jugak aa aku hampir2 nak bagi penumbuk kat mamak kedai tu. Aduhai. Slalu ade jerk rokok aku. Tp disebabkan malas nak g amek, die kata 'habis' n aku spontaneously tros tarik penumbuk n hampir2 nak hayun kat muke die. Nasib bek ramai org. Tp bukan tu jerk yang buat aku geram. Die dok jaga counter, org nak bayar x de aa ramai mana. Tp sebab dok sebok bergayut sambil jaga mesin cashier, aku dan mereka yang nak bayar tu tunggu lebih kurang 15 minit kot. Come on laa bro...xkan 15 minit beratur nak bayar 2 bijik telor kot! Berbulu jerk. Aduhai.

Hurmm...aku jugak x berapa nak betoi lately nie sebab aku asek terfikirkan seseorang. Social life aku buat masa nie, ok laa. Bujang laa katakan. Kua ngan org tu, date ngan org nie. Ade gak yang sangkot, tp aku sangat lambat buat keputusan sebab bila aku pk2 balik, rasa cinta aku kat org tu lebih kuat dari rasa suka aku kat org yang ada hati kat aku. Nape jd mcm tu eyh? Aduhai....parah dunia nie.

Keje pon cket teruk buat masa nie. Tah aa. Budak2 aku.....nak tegas, aku x berapa nak pandai. Baik sgt, keje aku ada syarat untuk x bg aku dekat ngan budak2. Tp kalau ikotkan jerk, temper aku x ley nak kontrol, meletop bro. Nak tgk, try laa. Aku nie agak susah aa nak marah..tp klo dah angin, siap laa.

k lah. Dengan mata berat sebab x cukup tdo, mood yang x berapa nak ok, n malas xtau sebab apa, aku nak g basuh baju(wajib), kemas rumah, n mop lantai...x suke x suke x suke!!

Thursday, July 14, 2011

~~Sebuah Memori~~

Ok...tak dinafikan lagi hari nie mood aku O.K. Sebuah turutan peristiwa gembira sedang rancak bermain dan berlegar...argghhh...sastera sungguh ayat tu...aduhai. TRANSFORM!!! Hari nie aku suke sebab sesuatu. Ce teka...teeeeettttt...time is up. N jangkaan kamu salah sama sekali. Jawapanya, hari nie aku memandu kereta mini austin cooper a.k.a kereta mister been. Lama aku tinggalkan keta tu. Banyak Kenangan aku bersama kenderaan usang milik my dad. Ia membuatkan perjalanan aku dari shah alam ke gombak mcm sebuah pengembaraan merentasi masa. Perghhh.....sajak betoi~~

Aku pernah bermain cinta dengan sorang gegel dari penang yang mana hubungan tu x sampai kemana pon. Die cuma memperalatkan aku sebab aku org shah alam yang boleh beri kemudahan pengangkutan dan seolah2 payung kepada dia yang belajar kat PSA masa tu. Akhirnya kantoi jugak yang mana die tersungkur mangis sedu2 leleh2 bagai lepas kena maki depan dewan. Sajak sungguh time tu. Hahaha. Baru laa aku rasa kedudukan lelaki yang sebenar. Kalau pompuan=tamparan wanita, kami ada tongkat sakti mulot manis!!argggggg....APA INI???(*&e&(*@&t(*&qr(ut)(&$

Selain itu, aku jugak pernah beracing dengan sebuah satria sampai keta aku berpusing2 kat roundabout. Pergghhh...siyes pucat time tu. Ye laa...jiwa muda remaja. Darah mendidih panas. Keta siap turbo hicam twin turbo super cam bagai. Nasib bek x ekseden. Kalau x aku rasa, aku cuma boleh bermain blog di alam hantu sahaja kot. hahaha

Pernah jugak ada kenangan dimana aku minat gle kat awek nie. Usha punye lama, last2 die rapat gak ngan aku. Ley kata hampir setiap minggu kua. Teman die shoping aa. G jejalan aa...makan sesama..MASYUKKK...tp yang x masyuk nye, keta nie penah kepit kaki awek tu sebab seat sebelah driver xde. So, die kena dok seat belakang n keta nie cuma ada 2 pintu jerk. Siyes lucu. Lebam jugak bro kaki dia. Hurmm. Tp kenangan je bro. Walaupon still kawan, tp die dah tergoda ngan pakwe ensem dari SEBERAnG JB yang ade kerjaya n dah berjaya. Apa nak buat nasib badannnn~~~

EMO TIME~~~!!!!!! Sejak bulan 5 ari tu aku kecewa dan bawak diri. Sgt2 kecewa sampai berat badan aku turun 13 kg dlm masa 2 minggu. Siyes gagah time tu untuk aku leleh. Banyak benda yang aku simpan just to share with her. 2 agonizing month!! Banyak benda yang aku simpan tok dia terbantot.Aduhai....

Im lucky sebab new environment nie ada banyak kawan2 aku yang sgt supportive. Mcm fara, azam, pian, tahir n raihan yang banyak tau pasal aku dan keep on motivating me. Mcm2 perkara gila aku buat. Layan selekoh sensorang, lepak kat bukit ampang sensorang, g karok sensorang n paling sadis, deactivate fb! Siyes mcm bodo. N dorg yang aku mention td seolah2; bro, awek nie hot bro..try laa adjust. yang tu x nak bro?~~hahaha

Aku sgt kecewa smpi aku x dpt nak tekan buten delete kat enset aku tok buang sume gamba dia, msg dia. Sebab aku yakin someday Ill have the courage and text her...sehinggalah aku yakin jangkaan aku salah, dan aku berjaya pujuk diri aku tok buang benda tu. TP CUME SEPARUH!!!adehh~~

Aku igt lagi ada 1 masa tu..sajak gle sebab aku dah dpt jd lecturer...yang mana penah 1 ketika kami bercerita untuk ceburkan diri sebagai pengajar bersama2. Waaa~~last2, aku sensorang jerk. Tp tu sume memori. Dan aku yakin dia x pernah berjaya lupakan aku seperti mana aku meranggak dan gagal untuk buang dia jauh2 dari ingatan aku.

Xkesah laa samada dia masih ada perasaan kat aku atau pon tidak, dia benci aku or x, even dia harap aku mati sekalipon, perasaan aku masih sama. Walaupun aku dah kua ngan ramai awek lepas die (tanda protes) tp xde 1 pon yang berjaya buat aku senyum balik. Miss her so much!

*P.S.:Im on diet..jeng jeng jeng...esok nak g tgk wayang...jeng jeng jeng jeng...dan merokok merupakan benda yang bodo!!!jeng jeng jeng jeng jeng jeng~~~hahaha...xde keje eyh wei?g tido laa sane!

Tuesday, July 12, 2011

~~Indahnya Menjadi Lelaki~~

Aku syak aku hari nie terpaku dah tersedar oleh keajaiban duniawi. hahahaha. Semenjak 2 menjak nie, aku dililingi oleh rakan2 yang bernyanyi riang dan indah...tidur tersenyum...dan semuanya pon suke...aduhai...indahnye dunia...asek2 aku je yang peluk dinding sensorang. Ahaks

Tp td aku syak hari nie sudah tukar laaaahhhh! OTW aku mau balik td, ade student yang tengah makan dengan kawan2 kat food court. Sumenye pompuan. Tetibe, ade sorg tu, nampak jerk aku terus tegedik2 sambil lambai2. Aku senyum balik sebelum aku syak aku tersalah perasan. Tp bile tgk belakang, xde org lain kot. Then, masa aku tgk balik dak pompuan tu, die senyum sambil gosok2 tangan ateh meja makan. hahaha. Siyes mcm kelaka dan menggedikkan.

Adalagi....kemudian membe sebelah die perasan budak tu jd mcm tu..so member die tanye laa...'nape wei'. Gegel td jawab 'tu...tu...' kat membe die sambil tunjuk2 aku. N membe die tgk aku, then tanya balik, 'sape tu?' Dak pompuan yang setengah syahwat td tu pon cakap balik,'tgk tu...lecturer tu' sambil senyum balik kat aku dan berlakon pengsan bila aku senyum kat die balik. Aduhai. Sawan aku mcm nie. Aku jalan dekat je ngan dorg sampai aku dengar bijik butir cakap2 bilik tidur dorg tu...haish... malu sungguh aku. Terus aku jalan laju2. Adeh

Hurmm. Tp itulah keindahan menjadi lelaki. Walaupon x dpt menangis dikala sedih, atleast aku masih boleh mengada2 kalau aku singgle...hahaha....

*p.s.-TGK WAYANG HARI KHAMIS DENGAN SOMEBODY!!!ehe

Sunday, July 10, 2011

~~Mcm2 Hal~~

Ok, cite nie dah 2-3 hari lepas kua kat tv. Tp xde masa nak comment. La nie baru laa thegeh2 nak komen...jom usha....

Malaysian Economy
-->Kepada student2 aku yang rajin2 nak blog wlking, sila ambil perhatian bout this issue...Bank Negara dah naikkan SRR. Kenapa? Sebab recently, tekanan ekonomi luar menyebabkan ekonomi dunia sgt x stabil. So, kenapa bank negara sibuk dengan srr? Dia membolehkan kadar kecairan matawang dlm ekonomi tempatan. Buat anda semua boleh membeli belah. Dah BNM's policy adalah untuk focus pada public investment. Ce pk, ape jd kalau kuasa beli terlampau hebat? Mcmane boleh wujud istilah inflasi? ok... Done with the story.

BERSIH?
--> Nie bukan laa nak memburuk kan mana2 pihak. Tp siapa yang xde otak, silah lah sokong mana2 pihak yang bertelahagah. Nape? Sebab, yang bertikam lidah tu korg, yang sensara rakyat. Nak jd mcm Greece? Ce tgk ape jd kat dorg... Cuba laa pk ckt. Bila pengangkutan awam x bergerak, mcmane org nak berkerja. Kalau org x berkerja, mcmane nak sumbang pada ekonomi? Im not taking bout govern sector. Im talking bout private sector. Elok2 ade investor, lansung sume lari.

Bukan laa kita nie mundur sgt. Mcm2 saluran ada. TV3 dan semua stesyen2 tv dah kene beli? Fine. guna laa other media tools sebagai alat komunikasi. Haiya. Kita ada mcm2 maa. Sedangkan Ana Rafali pin boleh jadi artis dengan hanya bermula kay you tube. Adeh. Kita ada blogs, we have Twitter. Fb dan mcm2 lagi. Cube tgk, apa yang you tube it self dah buat kat keadaan ekonomi. Boleh je kan korg nak luahkan rasa x puas hati dlm tu. So, kepada penyokong, boleh laa tgk2 you tube contohnya dengan kerap. X yah nak nyusah2kan org lain.

Others
-->blog aku nie, kalau x cite hal peribadi n masyarakat, x sah! hehehe. jom sentuh. pertama sekali, pasal aku dan masa silam. adakalanya kita rasa, dah cukup2 laa..kan. hidup perlu diterskan. tp kdg2, benda nie tetap jugak2 menghantui. yelah. maybe kita rasa kita betul. kdg2 kita rasa kita salah. kadang2 kita terpikir mcm kata AXL-andai dapat ku undur masa. tp hakikatnya, semua kita tau benda tu mustahil. so, lepaskan mana yang patut, teruskan mana yang berpotensi, n tangiskan mana yang dah lepas or terlepas. tp kalau ada harapan atau clue untuk tebus, jgn lepaskan.

nie pasal persahabatan. bro, kadang2 persahabatan nie mmg sgt penting. tp x semuanya dlm hidup berkenaan dengan persahabatan. bak kata org, yang menangis sama2 susah nak cari. yang ketawa sama xyah ajak mane2 pon jumpe. so, sila lah terima realiti. tp aku akui, malaysia nie mmg culture die mcm tu. konon xde kawan x dpt idop. so, mmg susah nak ubah benda tu. tp x cube x tau. you have to move on.

nie aku nak cite pasal sesuatu yang x senonoh. aku benci btl tgk BUDAK2 romen2 kat tempat awam. siyes bodo. eyh eyh eyh...korg sure ke org yang so called hubby/ayang tu peneman hidup korg? bro, dunia nie luas. hidup korg panjang lagi. katakanlaa tetiba selepas 3 tahun bersama, dan terlebih bersama, n die tinggal ko...amacam? ok...sila lah cari tingkat 15 k...payah2 sgt. kalau korg suke pon, famili korg blom tentu boleh terima. Y? sebab die tu belum tentu dapat bg nafkah kat nko pon. yang perempuan lak, mmg gatai. pantang tgk laki jambu. plus, kaya. ce tgk kes ex husband nora danish dengan fasha sandha...dok hangat jd bualan, korg ade dengar die kawen? xde kan...kalau ade pon, kes kawen dulu nikah kemudian.

BUKAK MATA TU CKET.

Thursday, July 7, 2011

~~Welcoming Hell~~

It is July. N I hate july. It hurts me so much. It did cut me deep. Left a horrible scar to be remembered. Im bleeding to death. Oh...it is july. Something that bring me back to those memories. Thanks for the gift. The one that I wont ever forget.

Im lying when I said it is going to be alright. I am lying when I said Im ok!. That is not the fact. It is not the case. The truth is, Im still could not stop from thinking about U. Everything bout U. The way U smile, the way U act...it still hunt me down. Still. Gosh...Im dying because of it.

Another 19 days to go. What I need is a little perseverance. Maybe a bit luck. Arghhh....I dont have ideas on what should I do. What should I do? Tell me what should I do... I dont have strength to face it. Im drifting away far from fantasy.

I did tried everything to throw it away from me theoretically. For a while, I had inner peace. But all the sudden, it vanish. I realized that my life would not be the same. Thanks for the pain. It is like... Im lost while playing my role in the drama of reality. Oh no, it is coming...for real...oh July...

Tuesday, July 5, 2011

~~Important of Alternatives Plan~~

When U are in an outrageous mess, sometime it is good to review the alternative plan. But what would you do when you dont have any? Scary is it? You idiot! Quickly try to find one lah! tu pon x tau kah?haiyaaa......

Thus, you should be able to find a people who rich with much sense of humor. Not full of TUMOR! Adeh...kan...When U are in deep trouble, try to left it behind with your bz work!. Paling2 tidak pn, g laa berjalan2...cuci mate ke, angguk2 dlm keta dengan loud music n waiting to get saman from JPJ!lalu mathee~~

Ok, get it? Please notice people around you dont simply attracted to down sindrom like guys, accept they are FULLY DRUNK! Pleaz laa guys...todays modern world dont have those kind of people anymore tau. Now adays people are more likely looking others that could offer them a smile. So, even when U r in deep stress, just simply SSSSMIIIILLLLLLEEEEEEE....bodo...

Ape aje laa aku merapu nie. Aku syak, aku tringin tulis luahan hati yang berbunga2 berbau longkang nanges2 ingos jurai2 bagai, tp disebabkan pk2 balik, then dah sental nasik, then I have someone to talk to, ok dah balik dah...aduhai...ape laa nasib...ley gila sawan mcm nie!

Lastly, you should be able to identify those people that have similarities with U; a person who you notice you and her/him could get long. Please notice yang rupa xkan menjamin ketakkacauan jiwa. Boleh? If you have one alternative, dont be so sure that your life will be ok then. It would be much better if you are planning 3-4 alternatives. Lagi selamat.

p.s.-jangan bermain dengan api...nanti rentung....

Friday, July 1, 2011

~~Easy Ride Bikes~~

Kadang kadang sport bikes nampak cun bukan. Mcm ranggi jerk. Stylo milo jerk untuk di tunggang n for show off. kan kan. Tp kalau tgk2 balik, nape awie ngan so called chopper die nampak so cool? Lagi2 untuk ronde2 makan angin n meredakan jiwa kacau. Kalau dah jiwa kacau, x kan nak ride selaju lajunya kan kan kan. Mesti laa menunggang dengan cermat...lah konon. Slow n steady jerk. Sebab? Sebab boleh laa nak berkhayal. Mengelamun kan kan. Kalau laju2, kompom mati syahid di medan lumba. Hahahaha

Cuba bayang kan ini....
stylo kan. Pergh. Dengan design yang ala2 futuristics, yang garang n shining gitu. Haaa, sekali pulas je, bunyik jantan pon mengaum. Bukan takat tu, aweks2 seksis kat kiri kanan ateh bawah depan belakang pon sume tgk. Walaweh. Mendidih darah jantan wooo~~

Tgk nie. Sport bikes wont give U this types of feels. Perahsantan tu mmg ade. Tp kejap jerk kan. Mase park moto, rasa lah cket. Time ride layan selekoh, nak mampos? But it will be a difference experience dengan so called chopper nie. Bawak slow2, ley show off.haha. Lagi2 dengan gejet2 mcm nie...

Ape pon sebenarnya, bila jiwa dah kacau, mcm2 nak di buat. Lagi2 bab2 menunggang bagi mereka yang dah kaki. Mcm2 ade lah sebenarnya. Yang audio sistem sekuat2 dunianya, yang enjin sebesar2 keretanya, yang pulas moto selaju2nya...mcm2 lah!...kepada yang enjoy riding, harap2 anda have fun n enjoy riding!

GTG laaa...perot lapo, tp xde idea nak mam ape...hurmmm~~~

Wednesday, June 29, 2011

~~Perseverance~~

After meeting with my cousin, friend, and being bz focusing on teaching, I found out that what I need is a little perseverance. It is an early conclusion. How ever, I decide it is what I needed because being 'jiwa kacau' for a long periodic of time could give harm to my self and my future.

In a new environment, I found a place for my self. I discover a few people that have similarities; suit me and my personality. Im happy to be here. Personally, I am thanks Allah for what I get.

I decide to get my self a few things to re-born me symbolically. It is not as I am trying to be a new me, but it is more like I am appreciating my self after what had happened to me.

For those who keep supporting me, and still, tq for everything.....

Tuesday, June 28, 2011

~~KFC oh KFC~~

Haa, mesti korg rasa cite nie as all about kfc with those boring historical backgrounded kan kan kan. Hahaha. W.R.O.N.G.!!! Kalau korg igt nie pasal kfc, sehingga menjilat kaki, siapa ronald mc donald, n burger ape yang paling sedap, sila pergi kat blog lain k!

Nie pasal sesuatu yang aku buat mlm nie...opss...kami...bukan aku sahaja kot. Yeaahhhh! Ape yang kami buat? KFCing, makan-makaning, chit-chating, gosip-gosiping n gelak-gelaking. Sume pon ade ing kot. Bertapa bagusnya grammar aku nie. hahahaha

Aku enjoy mlm nie sebab aku dpt tgk die gelak. Dpt tgk die malu2. Dapat...haaaa, ape tuu...ape korg pk haaa?dapat makan laahhh!Waaa~~sedapnyr!Walaupon cume lagi sebulan dapat lepak2 ngan die. Hurmm.

Tp plan untuk membeli jam tangan blom lagi menjadi nyata sebab JAM YANG AKU SERVEY MAHAL GLE KOT!! G tgk swiss navy, g tgk G-shock Frogman, Casio dsb...perghhh....n maybe this friday kami akan ke BB untuk meusha jam tangan yang aku dambarin...hurmm...kepada lecturer bahasa yang memaca, jgan gelak k!

Aku jugak suke mlm nie sebab apa yang aku plan dan x bgtau sesape, die seakan2 tau2 jerk. Plan nak g sabah bulan 1, plan nak try awek tu, dsb. kan kan kan. Tetibe mcm termalu lak. haishhhhh. Lagi 1 sebab kenapa aku suka mlm nie, sebab aku berpeluang tgk mata dia sedalam2nya dan kemudian aku rasa ada connection untuk aku tau keperibadian si awek nie. Hurmmm....Awak2, yup im having fun tonite. TQ sebab pick me just to lepak2(walaupon pada plan awalnya dia kata nak discuss sesuatu)hahaha

dah lah...tu je aku nak stori....membe aku bukak maharajalawak lak...adeh...sabun di bilik mandi~~hahaha,....bangang tahap cipan!

Friday, June 24, 2011

~~Sesuatu Yang Meruntun Jiwa~~

Semalam aku putuskan bahawa aku perlu cuba untuk lupakan facebook. Sebabnya? aku rasa aku terlampau leka dengan benda tu. Asyik sgt. Kerja dah ok. Susah le mau cari time bz mcm skunk nie. Kemudian ujung2 minggu aku akan ke banting demi meneruskan usaha yang aku mulakan.

Hurmm. Jap2...nak emo ley x? Aku rasa sedikit sentap dan kesal atas kata seseorang yang sangat mengakitkan hati. Ok, sila notice yang business tu mak bapak aku yang punya modal. Sebab aku sentap? Aku yang pujuk die org beria2 sampai tahap x lalu makan seminggu supaya dorang laburkan modal untuk usaha nie. Dan aku yang urus! FAHAM? x kot. Nko x paham la kot sis...kan..sebab bukan nko yang makan sampah sebab x cukup duit nak beli makanan kat kantin zaman2 sekolah rendah dl. Kan. Bukan nko yang minum air paip semata2 utk ilangkan dahaga petang2 sebab duit belanja 30sen untuk sehari dah abis. Abis sebab ape? Sebab aku beli kopok lekor ngan air secawan untuk makan tengah hari. kan...nko xkan paham punyer. Nko x pernah susah sampai kene curik duit untuk makan dan beli buku. Nko x pernah jadi budak yang paling selekeh dan selalu kene ejek sebab nko susah nak dapat baju baru! XPERNAH!!!

Ok....dah kool~ Sajak je kalau aku pikir2 balik. Jom teruskan cite. Tetiba hari nie awek yang seolah2 ada chemical ngan aku tu dok bertentang mata depan aku, n mood nak ajak borak2 tros termuncul dlm minda. N ayat yang pertama terkeluar dari mulut aku adalah, sis...guess what...im terminating my fb...then secara tiba2 die pon membebel kat aku sebab aku buat sesuatu tanpa berpikir. hurmm....

Dan setelah pk masak2, perluke?Kan...kalau ade orang yang x suke aku pon, ptt ke aku kesah? X kot. X luak laa fren list aku. G mampos sama lu!!!!!But, nway, tq to her sebab banyak bantu aku kembali berdiri. Bantu aku kembali menjadi aku. Yang sentiasa ada untuk saat2 suka dan duka. Walaupun kita rapat, n aku mmg ade hati kat anda, tp sila lah tahu yang saya belum lagi terpikir nak jd teman istimewa anda. Buat masa nie, berkenalan dan bersahabat dengan anda dan cukup buat saya happy. Cuma, sy janji yang saya akan sentiasa ada untuk semua waktu2 sudah dan senang. Ill promising U...

TQ AWAK~~~~

*p.s.: x sabar rasanya nak tunggu masa U teman I beli jam...Untuk I, semua kenangan nie akan ada pada jam tu at the time U have left me.... :{

Thursday, June 23, 2011

~~Harimau Malaya~~

Ok, memandangkan cite nie masih sgt press oren lagi, mari2 kita sentuh. Tahniah kepada pasukan bola sepak Malaysia yang berjaya mara ke pusingan akhir peringkat kumpulan dalam kelayakan olimpik. Juga secara peribadi, tahniah juga kepada tonggak pertahanan terakhir negara yang mengawal gawang dari terus dibolosi, Khairul Fahmi Che Mat, pemain pertahanan yang dah agak exposed dengan pengalaman2 dan perlawanan2 antarabangsa, Muslim, pemain yang menjaringkan gol( x ingat wan sape tah nama dia) serta play maker negara yang x bernasib baik, Gary Steven Robbat-kesian...dan x patut.

Serius, perlawanan nie mmg mcm hampeh. Agak kecewa laa pada permulaan babak kedua dimana selepas malaysia hilang sorang player, corak game tros berubah. Malaysia tros tukar corak dari serangan balas kepada bertahan dan lansung xde serangan ke gawang gol lubnan. Akan tetapi, emosi penonton tergamit juga apabila masa semakin suntuk yang mana malaysia tros kental bertahan untuk menghidupkan peluang mara ke pusingan akhir peringkat kumpulan.

Namun begitu, ada jugak beberapa org player kebangsaan yang tercedera. Dan yang paling merisaukan, apabila wira popular di padang masa kini(kalah woo earon aziz), Khairul fahmi Che Mat jatuh dengan posisi badan yang x berapa nak betol. Dari pengalaman aku, for sure sakit bro! Namun penonton memberikan tepukan yang sangat gemuruh apabila beliau bangkit untuk terus memikul tugas sebagai penjaga gawang. Time tu, walaweh...sentap bro!

Akhirnya, tempoh 40 minit yang menyiksakan berakhir. Malaysia layak ke peringkat seterusnya dengan agregat jaringan 2-1. Perghhh......Gua suspek lu laa bro!

*p.s. Siyes aku sebak jugak. cuma cover2 je sebab ayah aku ade sekali. Yela, last time kita layak taun 80. Then aku pon dl gol keeper gak, sebelum injury memaksa aku bersara(perahsan gagah laa nko bro!!)

~~Sekali Lagi: Aku dan Hanya Aku~~

Hari ini aku terpanggil untuk meluahkan rasa yang terbuku dalam hati. Untuk aku ingatkan kepada anda, mereka, mahupun sesiapa sahaja yang perlukan aku untuk aku berubah...persoalannya, perlukah? Sekali lagi aku tegaskan, aku, dan hanya aku.

Mungkin engkau x paham. Mungkin mereka x mengerti. Kerana apa? Kerana bukanlah engkau yang pernah mengemis dan mencuri untuk makan dek akibat kemiskinan. Bukanlah mereka yang merasa bertapa peluh dan keringat itu sangat berbaloi untuk diubah menjadi kesenangan. Bukan.....

Biarkan. Kiranya hari ini aku susah. Tatkala ini aku merangkak. Biarkan....usah dibantu lagi diri aku yang hina ini. Sudah puas aku dijanjikan dengan omong2 kosong mereka. Sudah jelik aku dengar cerita2 palsu mereka. Jadi, biarkan.....

Aku dan khayalan aku. Aku yakin dengan itu. Jadi, kenapa perlu engkau bersusah payah memerlukan aku untuk berubah? Apa yang aku perlukan hanya secebis keyakinan dan pancaran motivasi. Yang akan terus menggerakkan aku kearah apa yang aku tujui.

Aku....dan hanya aku......

~~Hanya Anda Seorang~~

Aku x tau mcmana nak mula. Sebab sebuah perasaan adalah sukar untuk di zahirkan. Tapi, memikirkan apa yang dah anda lalui, x seberapa kot ucapan ini sebagai balasan. Aku juga seperti mereka yang bernasib baik; masih lagi mempunyai kedua orang tua. Tp ini adalah khusus untuk si dia yang tercinta.

Selama aku hidup, x pernah lagi aku rasa ada seseorang yang sangat memahami seperti anda. Yang sentiasa mengambil berat, susah senang, tangis dan tertawa bersama. Kadangkala aku rasa beruntung untuk memperolehi seseorang seperti anda disisi.

Bezanya cuma, tatkala ini, kita diuji dengan maha hebat oleh yang kuasa. Namun begitu, aku kagum dengan ketabahan anda. Seseorang yang perlu menjaga 4 buah perasaan, selain perlu mengadapi masalah sendiri. Hebat bukan.... dan aku kagum dengan pengalaman yang anda ada. Semuanya ada untuk dijadikan pengajaran dan kisah sempadan. Untuk sentiasa membimbing, dan berkongsi cerita.

Adakalanya apabila bersendirian, aku tidak malu untuk mengakui bahawa garis2 tua dan ukiran senyuman di wajah anda sentiasa bermain di sanubari. Untuk sebab itulah acapkali aku terhindar dari melakukan sesuatu yang keji. Banyak juga peluang yang muncul secara tiba2...dan demi mengenangkan anda, aku lari daripadanya.

Untuk ayahanda tercinta, terimakasih aku ucapkan untuk selama ini memendam perih dan pahit hanya untuk membuat aku tersenyum puas. Tanpa mengharap apa2 balasan. Cuma masanya belum sampai untuk aku balas kasihsayang anda; bukti aku telah berjaya...masih belum ada ruang.....EN. AND HAKIM, SELAMAT HARI BAPA untuk anda......

Saturday, June 18, 2011

~~Lain Padang Lain Belalang~~

After having a little discussion with someone mlm td, I could conclude yang sememangnya kita perlu menjadi siapa sebenarnya kita. The issue of places, ages, who is your friend, and where did you live your life should be no big deal. X kirala apa pon proffesion yang kita ceburi, seberapa moden kita atau apa yang keadaan dan situasi mahu kita jadi, identiti adalah sesuatu yang x perlu hilang. Kerana sebahagian dari identiti adalah budaya; sesuatu yang sentiasa mempengaruhi kelakuan dan perbuatan. Dan budaya bukanlah sesuatu yang diwarisi secara berzaman. Ianya boleh berevolusi mengikut keadaan semasa, dan masyarakat.

Terima kasih kepada awak, I think I should act more like me. Stop pretending. Sebab menjadi seseorang hanya akan mengelirukan penampilan kita. So, mulai hari ini, aku perlu kembali menjadi aku yang dahulu. Mencari kembali apa yang telah lama aku tinggalkan, menggali semula apa yang telah lama aku kuburkan. Campakkan jauh2 segala kenangan yang bersifat palsu.

Dengan berlatarbelakangkan pancutan air kat taman klcc (inilah pengaruh cite nora elina...x suke betoi..haha), aku rasa aku tahu apa yang salah selama ini. Sejak kenal insan yang menjanjikan kegembiraan palsu, aku dah jarang menganalisa pencapaian dan kelemahan aku. Sangat jarang. Aku perlu mula kembali. Keluar mencari ketenangan, menikmati kehidupan, dan menghayati keindahan alam supaya kita sentiasa sedar apa yang mampu kita lakukan dan apa yang tidak.

Masaalah adalah suatu yang membebankan untuk kita pikul pada jangka masa yang lama. Walau apa yang akan berlaku, sedang berlaku dan telah berlaku, kita x perlu terlampau mengenang nasib. Live ur life happily. Masa x akan dapat kita undur. Akan tetapi, mencuba sesuatu yang baru akan menjadi sebahagian dari sebuah pengalaman.

Secara jujurnya, saya senang dapat mengenali awak. Tapi tiada muslihat disebalik kata. Saya ikhlas dalam berkawan. N Ill pray for ur success in what ever u r doing or intend to do. Tp, buat masa nie, harap2 kita dapat nikmati hidup seadanya. N untuk segala apa yang awak dah bantu, TQ........;p

Thursday, June 16, 2011

~~Sesuatu Untuk Sidia~~

Ada sesuatu yang aku rasa aku belum sedia untuk aku hadapi, tp dah pon berlaku. Aku rasa aku x rancang benda nie. Tp tuhan maha kuasa. Cuma aku yang belum bersedia. Selama nie aku x pernah rancang nak bertindak. Aku biakan sahaja. Serah bulat2 pada takdir. Aku lupakan perkara yang lama dengan kesibukan aku melayan kerenah remaja2 bakal pemacu bangsa.

Apa yang ada pada dia sehingga aku seronok untuk kenal dia? Senyuman. Keseriusan. Keprofesionalan. Antara aku dan dia, semuanya hampir sama. Cuma apa yang berbeza, aku budak kampong. Biasa bermain lumpur. Dan dia anak bandar. Semuanya bersih dan lengkap. Untuk alasan tu, aku x pernah mulakan langkah. Cuma aku suka tgk dia senyum. Tertawa. Penuh dengan sesuatu yang mampu melapangkan jiwa dan fikiran.

Dia ada yang punya. Walaupon jodoh menentukan segala2nya, aku x berhak kacau apa yang dia dah kecapi. Pada aku, adalah seronok dan menggembirakan apabila lihat org yang kita kenal sentiasa dalam keadaan riang. Bukankah begitu?

Setiap orang berhak untuk tersenyum. Ada hak untuk rasa gembira. Kadang2, adalah berbaloi untuk menangis demi senyuman org2 yang anda senangi. Aku sentiasa aku. Xpernah berubah. Sorang budak kampung yang ada hasrat nak berjaya. Punyai impian untuk masa depan. Ada rancangan untuk kebahagiaan orang tua. Aku lah aku. Yang sentiasa yakin pada apa yang aku buat. Dan x pernah berubah!

~~Sesuatu Yang Baru~~

Aku x sure yang benda nie salah ke x. Tp aku rasa selesa berada dekat ngan dorg. Bila tgk dorg enjoy dlm kelas aku, tgk dorg hapy berada dlm kelas aku, untuk tahu yang dorg sentiasa seronok untuk hadir dan x pernah ponteng kelas adalah sesuatu yang sangat menceriakan. Kadang2 untuk aku jumpe dorg dlm kelas, x sabar2 rasanya.

Tp td aku lepak makan2 ngan dorg. Ade mamat name nick die boy. Dia pun ade pengalaman dalam bidang marketing nie jugak. Die pon seronok dlm kelas aku. Sampai td die teman aku smpi opis, semata2 nak pelawa aku join lepak2 n makan tengahari pada waktu petang. Antara yang ada kat sana, husna, 2 org pompuan, budak boy nie, syafiq ngan ade lagi sorg budak sg besau. Sungguh best lepak ngan dorg bila tau yang dorg sememangnye enjoy dlm kelas aku. Sampai abis kelas pon dok borak2 pasal subjek aku. ;p

Secara tiba2, aku tertanye dorg..pasal wayang. Aku tanye kat mane wayang yang paling dekat kat gombak. N dorg mcm terkezut jerk. Then aku borak2 pasal tu, n dorg mcm ok jerk untuk aku ajak lepak2 selepas waktu kolej. N aku rasa mcm nak buat jugak2. Tp ade beberapa perkara yang aku kene jelas dl.

Yang pertama, aku perlu profesional. Supaya aku x kan bias(ayat org putih tok perkataan berat sebelah) untuk tentukan sape yang layak mendapat tempat dlm kelas aku. Yang sentiasa berusaha berhak mendapat yang terbaik. Kemudian, aku perlu had kan hubungan antara aku dengan dorg. Sentiasa ada geb antara pengajar dan pelajar. Aku jugak perlu tahu batasan yang ada antara hubungan sebagai seorang rakan, dan pelajar. Mungkin apa yang aku buat nie salah. Tp aku rasa aku berhak sampaikan apa yang aku ada dan tak terhad di dlm kelas.

Sehingga hari nie, dah ada yang jumpa aku personally untuk tanya apa yang dia x paham. Aku hargai benda tu. Sebab, aku rasa aku dah berjaya memenangi hati dorg. Umo 19, 20, 21....sume baye2 adik2 aku. Susah nak biarkan dorang jd gagal. Aku harap aku xkan gagal untuk buat dorg berjaya. Xkan kecundang untuk sentiasa bimbing mereka. Untuk pimpin mereka melihat keadaan sebenar dunia yang zalim. Sebab aku sentiasa takot untuk gagal. Takot untuk kecundang.

Wednesday, June 15, 2011

~~Nora Elina~~

Aku x paham betoi nape cite nie mendapat perhatian yang sangat menggalakkan dari muda mudi jaman sekarang. Aku xske kot. Ade ke lagi manusia berjiwa tabah mcm seth tu? Sethan!hahaha..tp still aku x suke nora elina. Sebab .....hurmm...sebab ape tah. Maybe sebab past experience aku kot. Siyes aku skang serik nak bencinta!ahaks

Normallah kan. Kalau mamat tu hensem, kompom 1 dunia akan jeling2 tahap maut dewa cipan bagai. N kalau aweks tu putih bersih manis berjiwa suci, pon akan menjadi tumpuan jejaka yang bermuka legend tp hati berbau taman bro! Sungguh x realistik!!

Aku lebih emo n terharu dengan cita mcm 300 pound beauty. Kan. Mcm real je gitu..haha. ye laa, asek2 org yang berwajah murni je yang menjadi tumpuan. Mcmane lak ngan org yang berbadan 7 mcm tu?(senang cite mcm aku lah!)heehe

Aku suspek, pengalaman aku pon buat aku rasa benci sgt2 kat pompuan jenis elina tu...eeee, rasa mcm nak bagi je senduk kat lesung papan die tu. Haish(ade ke die lesung papan?)Tp, ape yang pasti, cite tu menjadi tumpuan sebab hero yang so sweet n heroin yang melting mat2 maskulin di luar sana.

Aku cabar pembuat felem, ape kate nko amek bob Ku-2 ngan Syanie jd hero n heroin die. Cpt2, aku cabar nie!!!!!!!!!!

~~An Improvement~~

Hari nie aku baru abis sekotak rokok suria berkapasiti 16 batang. Good. Kalau dl sekotak suria 16 nie akan habis dlm masa 1 setengah hari je, la nie aku rasa aku makin dapat mencapai matlamat aku utk berenti merokok. Harap2 semakin lah.

Dalam bab mengajar pon, aku semakin dapat menyesuaikan diri. Alhamdulillah budak2 nie seakan2 paham ape yang aku ajar. Buktinyer, task yang aku bagi, paling2 cikai pon dorang akan score 50% which is ok laa kot. Tp aku rasa tanggungjawab aku bukan semata2 untuk meluluskan budak2 nie, tp untuk bagi dorg paham ape sebenarnya yang dorg belajar.

However, im still not a quick learner. Untuk berbahasa omputih, aku still kene amek masa, relex, dan pk ape yang aku nak cakap. Tp td petang merupakan disastrous bagi aku kot. Bila di suruh komen kat member aku nyer session, aku jd mengelabah dan x tau ape nak cakap. Aduhai. Shame on me!

Aku semakin serasi bekerja di sini. Kawan2 yang 1 rumah nie pon sangat membantu. Kalau dulu aku susah nak cari org yang berperangai sama mcm aku, baru kat sini aku jumpe. Dorg pon perangai bih kurang mcm aku. sebab kepenatan mengajar, sebelah mlm kami akan duduk2 lepak sambil bincang2 pasal ragam student. Kadang2, so called lecturer mude nie akan update blog dorg. Tp ade yang antara kami akan melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Itu yang buat aku terpikir2 tu, nak sambung jugak ke idak? nak ke idak?hurmmm......

Sunday, June 12, 2011

~~Where Am I ?~~

After a series of failure, I am looking for an answer. Intai sana, nampak ok. Skodeng sini pun rasanya mcm ok. So, where should I start? Is it because of lucky element? I dont think so. N bila imbas2 balik, review balik, I discover something suspicious.

Dia mcm nie. What would you do kalau anda berhadapan dengan masalah. Paling2, untuk memotivatekan diri, anda akan kata; xpe laa...pengalaman metangkan fikiran. Kan. THATS IT! Bila kita cuba untuk menjadi some one else, yang kononnya berfikiran matang, anda seolah2 memulakan sesuatu dari awal. N it is worse bila anda bermula dengan terok; yang mana asas untuk anda bertapak itu sendiri x kukuh.

Matang dan personaliti adalah 2 benda yang berbeza dengan ketaranya. Xnampak? Mcm nie...Personality adalah sesuatu yang tidak dibuat2. Manakala matang adalah sebahagian dari personaliti. So, when you decide to so called matang, tidakkan anda terfikir anda telah membuang element2 lain dalam diri anda? Unsur2 lawak dan kebudak2kan misalnya, adakah ianya matang? No, it is not! But doing things rite and do rite things adalah org yang matang. So, supposedly... anda tidak harus membuang unsur2 yang lain dlm diri anda hanya untuk mndapatkan KEMATANGAN! see?

Ok, berbalik kepada cerita asal, I think I am messy because I tried to be some one else. Cuba menjadi matang. Yang mana pada asalnya I am not. Aku adalah seorang yang tah pape, sangat tidak stabil emotionally, and sangat meriangkan menceriakan kawan2 d sekeliling. I am not a multi-tasking person dimana aku akan menjadi jiwa kacau setelah kerja terlampau banyak untuk diselesai, aku adalah orang yang sentiasa penuh dengan unsur2 kejutan, sentiasa ada untuk menceriakan orang lain, dan xpernah pandai untuk memberi arahan dan menjadi pemimpin. Itulah aku.

Pada masa ini, lihat lah. Aku semakin berusaha unutk menjadi matang. Kerana? Kerana apabila dilanda masaalah, aku akan cuba menjadi matang. Maksudnya? Aku cuba untuk berlaku adil sepanjang masa, cuba untuk tenang dan x mengelabah, menjadi seorang yang proffesional sentiasa. Hakikatnya, adakah? Semakin kita mencari kematangan dalam diri, semakin kurang menarik kita akan jadi. Kerana kematangan adalah sebahagian dari personaliti.

Oleh itu(chewah, ayat blog) aku rasa eloklah aku kembali ke zaman2 seperti sediakala. Matang x diperlukan setiap masa. Adakalanya kita diperlukan untuk menjadi nakal. Adalakanya kita perlu untuk menjadi romantik atau kebudak2kan...kan. Tp personaliti yang unik itu mampu untuk mengembalikan keseronokan kita dlm kehidupan yang menyebabkan kita sentiasa tak berjiwa kacau. Sekian!=>

Thursday, June 9, 2011

~~Balak oh Balak~~

Hari nie aku g temu duga dlm sektor kerajaan. Badan berkanun. Yang datang, maakkk aiiii... mcm pegi kenduri. Calon2 pon bukan calang2. Ade yang dah dok dlm kerajaan dah pegang jawatan tetap, ade yang apply gune master, ada yang budak baru nak up n cerita poya x sudah( yang tu siyes aku x suke)...tp ape pon, I mess it up.

Masuk bilik interview dengan perasaan x sihat, idong tsumbat n cakap mcm org sengau, lansung xde harga diri. Aku pon x sure ape je yang aku merepek dlm tu td. Tp yang pasti, la nie aku rasa mcm nak melantak banyak2 then tido.

Btl laa apa yang aku rasa selama nie. Sebenarnya, aku mmg lansung x suke kerja kerajaan. Maybe benefit dia bagi banyak kot. Tp masalahnya, environment die x condusif. Lansung xde sikap profesional, nak belagak setiap masa dengan jawatan yang x seberapa, n slalu je mengular dek masa rehat yang banyak (dah tau mcm tu, yang nko dok applu jgak2 tu nape...bahlol) =P

Aku harap2 mlm nie aku dpt release tension. Harap sgt2 nak lepak ngan dia nie. Nak tau aa jugak dia dah chat ka blom kan. Ye la, kata org hidup x sentiasa diatas. Bahagia xkan selamanya kekal. Ini mungkin hari dia, sok lusa hari aku....sapa tau....

Tuesday, June 7, 2011

~~Amacam?~~

Hahaha...bosan kan. See? Nampak permainan die...semua tu cuma alasan je. Egolah sgt untuk menafikan. Sila deny perkara yang betol. Aku cabar! Sila. Bila dah xde, dah kosong baru mau rasa. Blah la sane main jauh2.

Sian die. Xde kawan. Bosan. Dah laa tu....xde identiti pulak tu. Ikot je bontot org. Ok, sila lah sentiasa eyh. U r very good for this. X dapat dinafikan lagi. Hope u r enjoying the pain! Coz people said; whar goes around comes around.

Tolong lah...nie dunia modern kot. Xde maknenye kita nak sesuatu, kita kena berusaha dapatkan benda tu. Come on. Da xde lagi dah. It's about sharing. It's about how to deal with negativity. Apa yang ada pun cukup kot. Eyh, come on lah. Kau tu complete sgt ke? kan...did u come with the complete set of ur self? U tell me!

TQ FOR THE PAIN!!!!

Monday, June 6, 2011

~~What If~~

Td aku tgk cite omputeh...1 msg yang buat aku terpikir2. What...dah if...kalau di gabungkan dedua ayat tu, 1 perkataan yang paling horror akan terhasil. Ia akan sentiasa menghantui. What if...what if..what if... bagaimana jika...kita jatuh? bagai mana jika kita kecundang? Tp bagaimana kalau ada rezeki?(hahahaha...bagaimana kalau ke bagaimana jika?hahahaha)

Hujung minggu yang lepas aku igt akan jiwa kacau lagi. Upenye x...hehehe....banyak aktiviti yang aku buat. Tgk wayang. Lepak wangsa walk. Teman membe beli brg, tp die x beli pon. Hahaha. It is nice to know her actually. She could speak well, she has identity, and she has ability to make people look at her...for what ever reason, she is just a center of the universe. Tp dia dah nak sambung master, Hayyak!!. Again, Ill missing her...kot...susah kot mau jumpa org yang sekepala mcm nie. Haish.

Pasal kerja pulak, mengajar nie sebenarnya xde laa sesusah mana. Cumanya, time bz adalah di mana bila student nak dekat2 periksa, test n kuiz bagai. Yang lebam bijik mata nye kita. Tp ok laa..kalau x, aku xde kenal kawan2 aku skrg nie. Kalau x, kompom mlm2 minggu aku sepi(chewah, ayat...berbunyik manis nampak..hehe)

Tp aku sbnrnye dlm dilema. Nak kejar gaji ke, nak kejar nama? Kalau keje nak gaji mahal, tp tempat mcm x bape nak masuk lak kat hati org tua aku. Lagi dorg suh terus mengajar lg ade. Keje kerajaan, Khamis nie interview. Alhamdulillah....rezeki. Tp nape cume pembantu je. Haish. Rasanya aku apply dl post pegawai. Tu pon dah lama. Haish..tah laa...

Hurmm...Slamat hari jadi mak! Terima kasih sebab sentiasa ada untuk berkongsi setiap cerita; suka dan duka. So, hari nie kami celeb dengan beli asekerim Mc D je...jom makan...=>(demam2 pon makan asekerim)

Friday, June 3, 2011

~~Allammaaakkkk~~

Ok...for the 3rd time aku rasa terkilan sangat2 apabila hari ini.....JUMAAT KOT! Yup. Terima Kasih kerana menggusarkan aku yang baru menjadi single (yang baru2 nak jinak nie, blakang kira). However, tadi Ila dan Aini ajak aku makan kot...ehehe...nasik ayam MENTAH???apakah?

Ok...esok hari sabtu. Hari dimana couple2 akan keluaq dating tgk movie makan pop-cornie corn pelok2 cium2 bagai(sila jauhi maksiat) manakala aku cume duduk kat umah dengan keadaan mulot yang penuh nasik sebab bosan. Ok, ini fakta. Sila notice yang kebosanan boleh buat kita jadi gemuk. Sebab I have experience makan sebab bosan...owh, eating disorder...

Walaubagaimanapon, secara tiba2 aku rasakan bahwasanya....nasik dagang sedap aa(tu kata perot aku yang tengah lapa, x no idea nak makan ape). Semalam aku naik keta n bukak musik sekuat2 alarm alam yang mana selepas kene penyakit kemurungan akibat evening sickness(penyakit utk org single je) dan menyebabkan aku kembali lega. Aku ada uplod lagu baru...im coming home n I need a doctor...best bro...

Hurmm...nape tah aku post perkara tahyol mahyol carot marot bagai nie haa?Motif apakah???????

Thursday, June 2, 2011

~~Perlukah?~~

Hurmm...cukup2 laa tu buat hal. Sebelum nie pon aku cukup struggle sorg2 utk lepaskan diri. Mula dari bawah balik. Dah puas menangis dah. Enough is enough. I need no more. Aku bahagia sekarang. Bahagia dengan hidup aku yang x seberapa nie.

Mungkin utk terakhir kalinya aku kupas tentang apa yang kita semua gelar suratan. Engkau sibuk. Dengan cita2, dengan egois yang setinggi gunung, dan realiti adalah segalanya. Betul? Aku? Mcm nie lah...dari dulu sampai sekarang. Dan mungkin selamanya. Aku perlukan dia. Mulanya...untuk ketenangan diri, untuk motivasi, dan segalanya. Tp akhirnya aku persoalkan...perlukah aku sahaja yang bersabar?

Aku rasa hidup adakalanya merimaskan. Adakala dapat memancarkan sebuah kegembiraan. Tp...entahlah...untuk kekal selamanya, kesabaran bukanlah satu2nya perkara yang perlu dipertahankan. Maruah diri, memahami dah adakalanya mengalah. Salahkah ianya? Kiranya perkara remeh temeh pon x dapat diselesaikan, apatah lagi masalah yang tersangatlah besarnya. Menyorok bukanlah sebuah jawapan.

Bukanlah gatal. Bukan miang. Sila faham yang kita semakin tua. Tidak...bukan itu sebenarnya yang aku maksudkan. Aku maksudkan tentang orang tua yang selama ini gagah melindungi kita walaupun mereka sebenarnya gentar dan menggigil oleh cabaran dunia. Sanggupkah kita palitkan kedukaan terhadap mereka? Xmahukah anda melihat senyuman di penghujung hayat mereka?

Cukup2 lah. Yang sudah itu sudah. Meskipon aku seringkali menangisi kelukaan, tp hidup tetap perlu di teruskan. Come on. Kita sudah semakin dewasa. Makin matang.....pikirlah...yang baik mahupun yang buruk. Aku akan cuba teruskan apa yang aku mulakan. Walaupun ianya menyakitkan......

Wednesday, June 1, 2011

~~Bukan Masa Bersenang2~~

Dalam situasi serba baru nie, kadang2 aku bersyukur jugak dengan apa yang Allah berikan kat aku. Walaupun sekejap, walaupun aku terpaksa bermula dari bawah, aku bersyukur. Tp kdg2 pengalaman pahit masa lalu tu x pergi jauh2 tinggalkan aku. Kadang2 ade jugak datang encik sepi meneman jiwa. Haish...susah betol mcm nie.

Masa aku banyak masa lapang kat kolam dl, masa aku ada problem, aku slalu je rasa maybe it is me yang ada problem. Sampaikan aku kene motivate balik diri aku. Sampai aku kene berpindah tempat keje. Buat sesuatu yang baru. So, I need to learn. I need to walk on my own. And I am trying now. So?....

Bila dah memula kan tugas sebagai pensyarah nie....aku mula kenal dengan mereka2 yang ada watak mcm aku. Ade blog sebagai tempat melepaskan tekanan. Kadang2 bila sendiri, jadi gelisah. Rupanya semua ada sebab. Aku jumpa watak yang seolah2 aku masa susah. Bezanya, dorg x pernah renggang dengan Allah, xpernah renggang dengan buku n sentiasa sibok kan diri. Aku rasa aku faham apa yang cuba nak disampaikan kat aku...hurmm.....

Ini bukanlah masanya aku nak mengeluh. Ujian demi ujian, aku harus belajar mcm mane nak tabah. Mcmane nak pretend this will be ok soon. I am fine no matter what....aku sedang belajar.

Tuesday, May 31, 2011

~~Susah Gua Mau Paham~~

Hari nie masuk hari kedua berada di kelas....dan mula mengajar. Baru laa aku faham kenapa some of lecturers time aku blaja dl slalu je hangin x tentu pasai. Upenye, untuk seorang tenaga pengajar, adalah bersamaan dengan 50 org pelajar. So bayangkan kalau7 org antara mereka yang buat hal,and yet we still have to face them in class, kompom2 laa anda akan berasa hangin 1 badan sepanjang hari.

Aduhai laaa nasib. Adakalanya, bila aku try nak buat joke, dorg akan terlopong ternganga xkan paham ape yang aku ckp. Bila aku suh give attention, dorg bising borak tah pape tah. Bila aku mintak full participation dari dorg pulak, dorg diam jerk...abis....im done!!

Tp x sume pon mcm tu. Ada yang ok...tp pulaknye, yang mengada2 nie pulak budak yang dah nak grad. Aduhai...sakit kepala otak haku...perghhhh.....jahanam!!!!

Sunday, May 29, 2011

~~Setiap Kali Pon Mcm TU~~

Semenjak dua menjak menjadi single balik nie, aku rasa bangun pagi mmg senang. Awal punyer bangun wakata luu. Tp kan, yang menjadi masalah, perahsantan punya malas nak bangun tu selalu je bersarang dlm diri. Berat je nak bagkit meninggalkan katil yang duniawi ini. X tau kenapa. Supposedly I am writing in English to enhance my skill. Tp sebab rasa punye malas, aaarrrhhh...lantak lak.....


Aku x tau kenape...kenapa kene ada someone baru ada semangat? Kenapa kene ada her baru kita ceria?kan...tah aa...moto besar dah terparkir je kat laman rumah tu...pttnyer start moto, g laa jual minyak..kan kan kan...Tp nape laa tgk moto pon xde feel nak ride. Geng2 sume ari2 mengbisikkan ajakan melayan selokoh kat karak tu. Aku je malas. Haish. Dorg lagi aa. Moto besau, kat blakang mmg x pernah kosong nyer de...tp aku baik...ahaks

Sok dah start mengajar. Budak2 unikop nampak memule mcm baik...tp jumaat ari tu aku tgk bukan main kuang hajaq lg...La nie aku rasa aku cume sebuah mentol malap(sori yerk alia pazelin, hak cipta terpelihara u I terkopi lak) eyh, mcm cume seorang senior kat maktab je. Aduhai. Basuh keta belom, gosok baju belom, shoping belom...haish. haish haish haish...sejak menduda nie sume pon malas....HAREEEEEEEMMMMMM!!

Thursday, May 26, 2011

~~Kiri Kanan Semua x Kena~~

Hari nie aku moody jerk. Tp bukan laa dari pagi. x sangka pagi yang cerah membawa kepada ribut pada petang2 hari. Ahaks. Ape daa...ayat lansung x boleh blah...hahaha. But I am still not in mood. Apenye? Xde kes2 jiwang nyer de. Aku wat keje lambat td smpi membuatkan org lain dok naik risau. haish. Bape kali dah tekena. Aduhai.

Aku nie dah laa lambat pickup. Al maklumlah. Diesel malaysia nie diesel murah je. Yang betol2 korek dari malaysia kan kene jual. Nak untung laa katakan. Ahaks. Aku bab buat keje, slagi aku x paham ape nak buat, for sure laa aku susah nak buat. Ye la, buat pon salah. Bek laa x yah buat. kan.

Hurmm...tah aaa. Baru je nak rasa seronok masuk kelas. Tp kalau kerja mcm tu punye senang pon x dpt nak settle, nak buat mcm mane? Kompom2 hancus karang d kemudian hari. Aduhai. Semoga hari2 aku kelak dipermudahkan Allah...aminnnn...

Sentoh bab2 jiwang, aku xkan mulakan apa2... cuma berserah je. Tah laa. Pada aku, kalau aku berjaya menjadi unik atau menjadi 'aku', ok laa kot. Harap2 godaan dia dpt laa aku tahan2. Aduhai...nak post ape pon aku x de idea. Tp mcm nak luahkan sesuatu...aduhai. Setan dimana2.....

Wednesday, May 25, 2011

~~Perasaan Perahsantan~~

Haish...x pasal2, ari nie je dah ada 2 entry. Mengarot je. Tp lepas pk2, mane lagi nak luahkan kot. Nie jelah diari yang aku ada kot. Lantak aah nkorg nak bace den gelak2 mengutok2 mengumpat2. Penat karang nkorg diam jugak...wakakaka

Aku happy kot mlm nie. Dpt kenal housemate yang agak supportive (lupe lak aku dah jadi lecturer. supposedly mmg mcm tu lah kot gayanya) n tetibe ....ehem ehem...:>...Kalau betoi alhamdulillah. haish. Asek nak senyum je. Ye aa kan. Senang ati punya pasai laa kan. ahaha. Mak ngan pak aku suh balik esok sebab lusa dorg dah mau berangkat makan angin. SAMPAI NYA KATI DEPA X AJAK AKU~~xpe lah. Bio lah dorg nak honeymoon.kan kan kan.

Haish....xtau mau kata apa dah. Xpe lah...bio aku simpan je laa dl k....no comment...nge~~senyum(xperlu kata apa2...)senyum..........................................

~~Did I Have D Quality?~~

Next week I will start giving lecture. I become nervous when I thinking about entering classes, standing in front of the youngsters and began to give lectures. What should I do? Should I pretend to be some lecturer that I love to seat in his class? Or should I be more like me? The more I think, the more tense I feels. God help me....I am a dead meat! What should I do?Hurmm....

Last week I feels like I am deserve to be here. But it is not as simple as I am thought. Many of my colleague are much better than me. Now I am realize that I should learn more. Put aside the sense of shame. Could I do that?

I should start now!!

Tuesday, May 24, 2011

~~Durian Malaysia Ke Pasaran China~~

Ok. Lepas tgk berita pukol 8 td, aku rasa nak komen pasal berita nie. Kan. Seperti yang kita tau(atau x tau lagi), durian tempatan akan ke pasaran China atas usaha Perdana Menteri Malaysia, Pak Najib. Ape korg rasa? Nie aku rasa laa....in the short range of time, it will be a good effort to help Malaysian villagers yang bergantung harap pada buah2han tempatan untuk kegiatan ekonomi sara diri. Good!

However, 10 years time from now, rasanya durian Malaysia n durian Thai could not be differentiate lg dah. N most of durian farmers will be Chinese sebab melihat kepada keadaan pertanian pada masa sekarang nie pon, 85% adalah Chinese. Nak tau kenapa durian Thai ngan Malaysia x boleh di bezakan? Jom usha fakta.

Durian Malaysia adalah bermusim, yang mana pertumbuhan buahan tersebut bukanlah diransang melalui pembajaan yang ekstrim. Buahnya berbau harum(ataupun sgt busuk kepada yang x biasa/xsuke)dan kadangkala mampu mengeluarkan gas semasa kulitnya dibelah. Kan. Buah durian Thai pulak adalah x berbijik(kdg2 ada, tp sgt laa kecik), kurang berbau, penghasilan yang maksimum dimana ianya tidak bermusim dan x boleh dijangka kerana penggunaan baja yang sgt berlebihan. Believe me. I know.

Cuma makan durian D24 5 bijik straight. Ape jadi. DEMAM. Then makanlaa try sana durian tempatan. Tp kene tgk jugak durian tempatan yang mana. Biasanya kalau dari Kuala Kangsa, atau Penang atau Kuala Kurau, mmg sgt ummph. Harga die pon kemain melondehkan poket jugak laa kan kan kan.

Kenapa aku risau? Tah laa. Semenjak 2 menjak menjadi nelayan pantai nie kan, aku rasa aku harus alert dengan benda remeh temeh nie. Bukan sebab apa kot, lepas terlibat secara serius dlm penternakan udang air masih, aku rasa Malaysia makin hilang identiti sebab sumenye akan terarah kepada pembajaan cara Thai. Sampaikan eksport Malaysia ke Jepon n Singapore pon terganggu kerana ujian kandungan isi udang air masin ternakan pantai menunjukkan, kandungan kolesterol pada udang ternakan dari Malaysia n Thai adalah sangat tinggi. X mau caye sudah!

~~The Smile~~

Petang nie, tanpa ragu2 lagi aku nak story pasal a smile yang completed my day. Hari2 aku tgk die senyum. It is fun to look at her smile. Tp ada hari2 dimana aku enjoy melihat senyuman tu, tp aku x delaa se excited mcm hari nie.

Hari nie aku letih gle kje. It is tiring but fun. Seronok je dpt lepak2 ngan para2 lecturer muda yang sewel2 mcm aku, mengacau org dah gelak terbahak2. Tp it encouraging when I saw her smile. Cukup cantik. Cukup sempurna. Tp aku belom rasa nak step up la. Luka lama masih berdarah( Jiwang cukup x ley blah!!!)

Sometimes, die mcm wat x tau je. Sometimes, she is very naughty as she love to menyakat org2 lain. Tp, yang paling mahal sebenarnya adalah senyuman tu. I wonder how long I could stay to see that kind of smile?

Tp jgn salah sangka k. I am admiring the smile. Xde lebih2....=>

Sunday, May 22, 2011

~~Muhasabah Diri~~

Buat seketika, berita yang aku dapat agak memeranjatkan. Namun, ia juga merupakan sebuah kisah teladan bagi ku. Salah seorang rakan ku telahpun kehilangan ayahanda tercinta. Dia juga kini perlu memikul tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga. Berat bukan.

Inilah yang aku risaukan. Sehingga saat ini, aku masih lagi belum memiliki kemampuan dan kepercayaan kepada diri untuk menghadirkan senyuman di raut wajah orang tua ku. Segalanya telah pun aku lakukan. Namun, ianya masih belum ada hasil yang nyata. Mungkin sedikit masa lagi.

Kepada engkau wahai rakan, kerana andalah aku disini pada hari ini. Sesungguhnya aku sangat berterima kasih untuk itu. Dah sesungguhnya tuhan lebih memahami apa yang di ingini. Bersabarlah. Takziah dari ku secara peribadi.

Friday, May 20, 2011

~~IT IS NOTHING!!~~

Ok. This entry will describe ....fuhhh...now I am quite surprise that I did not have any ideas on how should I start. GREAT! Yup. This is me, an ordinary person who loves to think that he has ability to change world. And finally, he discover that, it is not easy to change what has been written by Allah.

Argh....ayat pembuka tu mcm sedih je. Hurmm...kene ubah kot. It is a bad start. I tried to act like all of this gona be ok. It will be alright. I am pretending like something bad was not happen to me. God help me.

Huish. Itu lagi terok kot. Hahaha. OK2.. lets try. Today I wake up late. And I had sakit perot. Maybe it is because mlm td I had eaten fish curry yang dah rosak kot. Walaupon x sedap, aku bedal jugak2. PADAN MUKE NKO PAKMAN!!

It is my 3rd day at UNIKOP. I tried to change me theoretically. And I am working on it. Sampai 1 tahap, aku sedar that the fact is, we should be brave enough to take a challenge. Sometimes, it is worthwhile to allow changes. I am enjoying my working time. Hanging with new colleague, and learn on how to carry responsibility correctly. I am learning at the age of 25. Mcm haram kan. hahaha. Dah tua2 pun dok pegi belajar xkenal2 diri kot.

But, whatever I do, I still could not throw away a memory she did gave me. I am pretending like....ok, I will be doing steady in new environment, and find some one special someday so that I am happy with my life forever...ever. Hurm. Yup. I lied. Nothing has happen. It is the fact I should deal with. Aisemenn, nape laa post nie kelihatan layu jerk. Adeh. Xpe lah...lyankan aje lahh(abis keluaq semua pelat jawa aku!!)

The plan is, to make me bz with my work and I will forgotten what has been happen. Its work. But not for so long. when I am doing nothing, it will come to hunt me down again. Anyway, I did enjoy reading a few blogs. Love to know what is the writer's thinks. His overview. Her Opinion. It is great sharing a story about your self. But for me, nothings new. It will remain the same.

I guess this is the way I am spending my friday nite. Maybe. Bored is't? Absolutely!

Tuesday, May 17, 2011

~~Konvo, konvo dan konvo~~

Kan kan kan ...stylo milo kan design baru nie...mcm picture yang portray emotional sense kot. Ah..kentot nko lah pakman! Main lebih. Dah nak mengajar pon, main lagi. VAVI!!!!!hahaha. Ala, aku bukan ape kot. Kesian kat org2 yang view this blog then keluaq dari blog aku, mata dah juling2 ritarudaini nak membaca. Kesian...kesian..abg jamil eksident dengan ape?kesian..haha

Aku sebenarnya...hurmm...x terkata ape bile bangun2 pagi dah mencanak terpacak depan lappy kesayangan, usha fb, then notice yang everybody still sibok menghebahkan cerita basal konvo. Adeh.
Mentang2 laa korg ada abg/cik adik kesayangan. Xpe laa. Sape laa aku...cume mamat gemok yang perasan macho dlm pakaian zorro je kan. Eksekuismee, tlg cket k. Perahsan pon, I am a person yang brave enough to pick a courage and dress like super hero! Cume perot je mase tu yang x dpt nak di cover2 dlm mentel mantel zorro tu.

Tp dlm pada tu, aku jugak still agak kemban kembang laa jugak kan sebab a few guys yang aku jumpe kata, walamak weh pakman, nko dah kuruih laa. Ask me how and I'll ask u to "makan hati" dengan sangat banyak...ahahaha. Mmg aku tengah makan hati...so wut...kan. Ala biasa laa. Kekadang kita hepi, kdg2 kita down. Kdg2 sewel memanjang xpernah ok!

Nway, aku sgt berterima kasih kepada allah kerana dikurniakan kawan2 yang ada ability to cheer me up and caring such as farah n pasangan, shida insurans, Fasheha ketiak kepam,md zahid superbikes, syed n farah dsb. Sebab korg laa aku masih mampu bernafas bersama sepinggan nasik lemak cinta sayang yang dah tinggal pinggan aje dlm masa 5 saat. Sekian terimakasehhh..

Hari nie aku rasa mcm nak enjoy. Tp sapa2 pon xdak. Adik aku lagi paw duit aku 10 hengget lg ada kot. Hareem! Ye aa, sok dah start a new chapter in my life but...im still stuck in the old me. Haiyak! Apa lu bikin sana?

OK, perenggan ini adalah khusus untuk perasaan gersang! Aku rindu lagi kot kat minah tu. Adeh. Dia kelmarin(kot) upload gambo aku kat fb n aku tengak benda tu dengan perasaan hiba(tahik!) Ye aa kan. Just now kita kata "sayang2, sayang sayang sayang" and then sekelip mata kita dok main kucing sensorang sampai abis gugur bulu makhluk tu dek kerana lempias perasaan loneliness terbabit! THE END...

Tp xpe lah. Baru 25 kot. Norman Hakim pon umo 40 masih menggatal lagi kot. Haish. Ini bermakna aku perlu kurangkan minuman sihat seperti kacip kaktimah dan banyakkan minum kopi janda kot. Hahaha. Sewel! I still hope that she's doing alright without me...poor me.

Dah lah. Nak p mandi, pakai spender n then melaran habis2san. Ape2? wei, tlg cket. aku celik mata kol 8 pagi kot. Cume aku lambat sebab aku berusaha mencabut menceraikan memisahkan ponggong aku dari tilam je tau! AMPEH KORG!

Monday, May 16, 2011

~~Good Bye Yesterday~~




It is me standing at the center of party. Kat tengah2 orang ramai yang dok sebok kesana kesini meraikan kejayaan. Bunga tok sah cita laa bro. Tah mana hala pon suma ada bunga kot. Berbulu je aku kat sana. Sian kan..ahaha

Nway, tu bukan laa ape yang aku nak story. Nie aku mau story pasal diri aku, n apa yang aku faham pasal maksud konvo. Apabila seseorang itu menerima sijilnya, maka secara automatik dia juga akan menerima tanggungjawab. Please correct me if I am wrong. Kan. Apabila dah abis belaja, maka adalah menjadi tanggungjawab kita untuk menyara org tua, berbakti kepada masyarakat n menjadi siapa sebenarnya kita.Tq mom n dad for keep supporting me....

Ok laa. Sebab kan cite nie masih fresh, jom kita sentoh hal konvo plak. Aku siap2 pagi tu awal. Sampai keta aku pon aku pakaikan perfume n stiker.

Peh tu, aku tunggu kawan2 aku datang umah sbb dorg mau tumpang. Xda hal la bro. It is our special day of celebration kot kan. N bila kami sampai kat tempat kejadian, mak aii. Jem bapak aah. Dah tu, tepaksa pusing balik g kat blakang ict waiting for the bus.

Bila sampai je kat sana, kami pon dah lambat. So, register bagai, then tjumpa lak kawan2 lama...jeng jeng jeng!Time tu, perghh. Peluh2 cam hareemm! Sumpah panas sebab berlari naik tangga. Dah lambat laa katakan. Ahaha.

Bila sampai dlm dewan, n angka giliran pon dah di beri, aku pon dok laa diam2 kat kusi aku. Sumpah x best sebab aku ngan geng terpisah. Yang ada kat sekeliling aku, dak2 dari UiTM Kota Bharu. Adeh. Tu satu hal. Punya laa bosan dlm tu, tuhan aje yang tau.

Tp dlm pada tu, ade aa beberapa kali aku nak menangis. cilake punye klip video. Tayang gambo pasal org tua n family. Sumpah sedih. Nasib bek aku kental. Tp mamat depan aku dah kehabisan tisu kot wat lap ingos. Ahaha. Para ibu bapa kat stage lain. X ley campo ngan peserta. Adeh.

Abis je konvo, para ibu bapa pun datang menyerbu anak mereka dengan linangan air mata kegembiraan. Time tu, aku elek je..sebab crowded kot. So aku stay dl bagi dorg tumpahkan abis emosi n keadaan menjadi reda cket(nie gara2 uitm tayangkan sajak ngan video yang sedih2 punye hal aa kan)

Pas tangkap gamba ngan family aku, aku pun kumpol reramai ngan kawan2. Amek gambo, baling2 topi(kononnyer)Sumpah aku rindu nak gengar kak ina marah2 dlm kelas. Sumpah rindu kat ecah nak wat keje sesame. Sumpah rindu nak lepak minom2 lepas kelas dngan zahid, syed, farah, anip then mengumpat budak2 target. Adeh. A walk to remember. hurmm...=<

Tp, yang paling hareeem skali adalah saat dimana lepas tu, masing2 spend time dengan love one. Pergh. Time tu aku rasa, kalau aku nie PM malaysia, aku benda yang pertama sekali aku buat adalah mengharamkan penggunaan bunga kat majlis rasmi. Sumpah x lucu. Adeh, berapa banyak sumpah daaaaa.....Tp siyes bro. Bunga n teddy bear dimana2!!! Aku lak dok diam2 tunggu membe aku settlekan hal ape tah ngan management event.

Tp, x sangka jugak laa beb. Ade gak member2 yang dtg jengok2 aku say tahniah. Pergh. Happy sebab jumpe die dengan mambang nyer. Cute je. Manis jgn cite lah. kan. Aku doakan moga2 korg panjang umoq murah rejeki. Owh ye. Aku jugak jumpe shida. Borak2 ngan ayah dia kejap. Tahniah jugak yee cik shida sebab dah abis belajar!!!

Pusing2, balik2 benda yang sama. Pas majlis, lepak2 ngan kawan2,aku pon jd moody balik. Pk2 sume saat2 manis tu dah pon berlalu. Saat2 dimana kene saman ngan pakguard, lepak ngan kawan2 gosip2, gadok2 mlm2 sebab kerja sekolah tu tah pape je kan. 6 taun belajar, 1 taun kat negeri org, banyak betul yang aku tempohi. Suka duka, tanges tawa. Pergh..lagi sayu bile tgk scroll. jap2...take a close look!=>..walaupun aku dah singgle, walaupon aku terpaksa merantau utk mendapatkan sijil, n walaupun aku sgt emo bila pk2 saat2 yang aku dah terlepas or rosakkan, ada jgak laa kenangan yang boleh buat aku senyum. Angka 4 tu, agak sukar aa kan aku nak capai. Tp lepas apa yang aku alami, aku rasa sgt berbaloi....terima kasih kawan2 atas kenangan yang xdpt aku lupa....

*ps, kepada kawan2 yang still berduka, harap anda bersabar. Tuhan itu lebih mengetahui setiap apa yang dikehendaki. Tq jugak kat mereka yang sentiasa ada tok cheer me up! Tp kimi j fry xde. =<..tq jugak farah n daus!!